ORZECHY PINIOWE 1 kg
Orzeszki piniowe to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Jak wykazały prowadzone badania, przez człowieka spożywane były już w czasach prehistorycznych - pozyskiwano je bezpośrednio z szyszek, rozłupując ciemną skorupkę okrywającą odżywcze, białe wnętrza pojedynczych ziaren. Ich jakość, w tym cechy takie jak wielkość, intensywność aromatu oraz wartości odżywcze zależą ściśle od miejsca wzrostu drzew, dlatego współcześnie produkcją pinioli zajmują się wyłącznie wyspecjalizowane gospodarstwa prowadzone w miejscach o klimacie szczególnie sprzyjającym uprawie sosen. Pinie hoduje się w państwach basenu Morza Śródziemnego, ponadto w południowej części Rosji, w Chinach i Korei oraz w południowych stanach USA.
Orzech piniowy
- zawiera znaczne ilości białka i błonnika pokarmowego;
- obfituje w witaminy A, C, E i K oraz z grupy B;
- jest ważnym źródłem cynku i żelaza;
- dostarcza wielu mikro- i makroelementów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sód;
Właściwości
- pomagają uregulować procesy krzepnięcia krwi;
- wspierają proces uwalniania wapnia wzmacniającego kościec szkieletu (witamina K);
- poprawiają ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci (niacyna);
- podwyższają stężenie testosteronu i jakość nasienia u mężczyzn (cynk);
- wspierają płodność u obu płci, wspierają organizm w walce z miażdżycą, cukrzycą i rozwojem chorób układu krążenia, chronią wątrobę (witamina E);
- ułatwiają odchudzanie, ponieważ hamują apetyt i odpowiadają za wcześniejsze pojawienie się uczucia sytości (kwas pinolenowy);
- wykorzystywane są do aromatyzacji potraw, którym dodają zdecydowanej wyrazistości i sosnowego posmaku;
Orzeszki piniowe, ze względu na dość wysoką cenę oraz bardzo wyrazisty smak, dość rzadko spożywane są jako samodzielna przekąska. Znacznie częściej używa się ich jako składnika mieszanek bakaliowych oraz dodatku do wytrawnych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Stanowią podstawę wielu tradycyjnych, włoskich dań, m.in. sosu Pesto. Mogą być używane do aromatyzowania sosów, mięsnych pieczeni (w szczególności jagnięciny, baraniny i dziczyzny), jak również sałatek. Idealnie komponują się z łagodnymi, żółtymi serami, mogą być wykorzystane w niebanalnych połączeniach z nabiałem oraz dopełniać smaku potraw na bazie makaronów. Ponadto pinole używa się jako dodatku aromatyzującego do słodkich wypieków oraz przy produkcji chałwy.
- Produkt: orzechy pinii
- Skład: orzechy piniowe 100%
- Postać: łuskane
- Kraj pochodzenia: Rosja
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: alergia na orzechy i migdały
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Wartość odżywcza produktu w 100 g ( % RWS* w 100 g)
- Wartość energetyczna 1409 kJ / 337 kcal ( 17%)
- Tłuszcz: 31,19 g (49%) - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,45 g (12%)
- Węglowodany: 6,54 g (3%) - w tym cukry: 1,8 g (3,2%)
- Błonnik: 1,85 g (-)
- Białko: 6,85 g (14%)
- Sód: 0,01 mg (<1%)
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Podmiot odpowiedzialny:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.