ORZESZKI PINI
Nazywane są orzechami - a ze względu na swoją drobną postać wręcz orzeszkami - piniowymi, piniolami lub pinocchi. To odmiana znana i uprawiana na szeroką skalę już w starożytności. Jest ceniona za wysoką zawartość cynku, witaminy K i charakterystyczny aromat. Piniole zawdzięczają go sośnie - głównie piniii (Pinus pinea) - której wyłuskane nasiona to właśnie orzechy piniowe.
Ponadprzeciętna zawartość cynku, odpowiadającego za męską potencję, sprawia zaś, że piniolom przypisuje się cechy naturalnego afrodyzjaku.
Orzeszki pini są niewielkie, o wydłużonym kształcie i kremowej barwie. Pozyskuje się je w procesie podgrzewania szyszek - w ten sposób szyszka się otwiera i uwalnia zamknięte w skorupce nasiono. Surowe mają przyjemny, słodko-kwaśny smak, jednak to proces prażenia czyni je doskonałymi i aromatycznymi. Włosi bardzo szybko poznali się na tym specjale, czyniąc go obowiązkowym składnikiem prawdziwego pesto lub chrupiącym dodatkiem do sałatek i makaronów. Są bogate w witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Poza wysoką zawartością cynku i fosforu, pomagają także uzupełniać niedobory potasu, magnezu, żelaza, wapnia, i sodu. Z ich właściwości czerpie także medycyna naturalna, czyniąc orzeszki pinii naturalnym środkiem przeciwstarzeniowym, uspokajającym i wspierającym w regulowaniu masy ciała.
Orzechy piniowe są naturalnym źródłem:
> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Wartość odżywcza produktu
W 100 g
W porcji 15 g
%RWS* w 15 g
Wartość energetyczna
2953 kJ / 715 kcal
443 kJ / 107 kcal
5 %
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
68 g
4,9 g
10 g
0,7 g
15 %
4 %
Węglowodany
- w tym cukry
15,6 g
4,6 g
1,4 g
0,5 g
1 %
1 %
Błonnik
3,7 g
0,6 g
-
Białko
14 g
2,1 g
4 %
Sól**
0 g
0 g
0 %
Witaminy i składniki mineralne
W 100 g
%RWS* w 100 g
W porcji 15 g
Fosfor
575 mg
82 %
86,3 mg
Magnez
251 mg
67 %
37,7 mg
Potas
597 mg
30 %
89,6 mg
Żelazo
5,5 mg
39 %
0,83 mg
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Masa netto: 250 g
Producent: Targroch, Polska
Kraj pochodzenia: Rosja
Data ważności: minimum 5 miesięcy
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i słońcem.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie zalecany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla małych dzieci.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.
Nie stosować po upływie terminu ważności.