Egzotyczne okrągłe orzechy makadamia skrywają w swoim wnętrzu wyjątkowe wartości odżywcze. Są też określane najbardziej tłustymi orzechami, jednak tłuszcze w nich występujące to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT mające wiele cennych właściwości leczniczych.
Orzechy normują cholesterol
Na odpowiedni poziom cholesterolu ma wpływ dużą zawartość niezbędnych wyżej wspomnianych NNKT . Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają wysoki poziom złego cholesterolu LDL .Dlatego po orzechy makadamia sięgają osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki lipidowej organizmu, chorobami sercowo-naczyniowymi czy otyłością .
Działanie antyoksydacyjne
Cenne wartości płynące z wnętrza, chronią komórki przed stresem, zapobiegają utlenianiu i opóźniają procesy starzenia organizmu. Ograniczają ilość wolnych rodników mających destrukcyjny wpływ na tkanki, przez co uważane są za eliksir pięknej cery oraz młody wygląd skóry.
Pozytywny wpływ na układ mięśniowo-szkieletowy
Duży udział procentowy składników mineralnych tj. Fosfor, wapń, żelazo ma dobroczynność wpływ na mięśnie oraz kości i stawy. Cynk zawarty w naszych orzechach działa na włosy .
W orzechach znaleźć można regulujący ciśnienie Potas oraz wspierająca układ nerwowy niacynę.
Ze względu na żelazo, jakie zawiera orzech makadamia zapobiega niedokrwistości.