Łuskane ORZECHY KOLI 200 g
Orzechy kola to owoce wiecznie zielonego drzewa z rodziny ślazowatych o nazwie kola zaostrzona. W stanie dzikim roślina ta występuje w tropikalnych lasach Afryki Zachodniej, choć współcześnie bywa uprawiana na plantacjach w Afryce Północnej i w równikowej części Azji. To wysokie na 10-12 m drzewo rodzi skórzaste owoce, których nasiona obfitują w szereg alkaloidów pobudzających działanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki swoim właściwościom wykorzystywane są przez miejscową ludność jako surowiec pobudzający, wzmacniający odporność i usuwający zmęczenie, jak również lek o własnościach przeciwbólowych. Współcześnie znalazły również zastosowanie w produkcji napojów typu coca-cola. W odróżnieniu od tradycyjnej kawy, herbaty oraz mate, spożyte orzechy cola dość wolno uwalniają kofeinę w przewodzie pokarmowym, dlatego efekt pobudzający jest łagodniejszy, lecz trwa zdecydowanie dłużej.
Orzechy cola:
- zawierają nawet do 5% kofeiny, ponadto teobrominę, teofilinę i kolatynę;
- obfitują w garbniki (do 10%), cukry, skrobię i gumy, jak również tłuszcze i celulozę;
- stanowią bogate źródło soli mineralnych, w szczególności związków potasu, magnezu i wapnia;
- cechują się przyjemnym, lekko balsamicznym, delikatnym smakiem;
Właściwości
- wyciąg z orzechów kola pobudza działanie ośrodkowego układu nerwowego, a w szczególności - kory mózgowej;
- poprawia procesy myślowe i ułatwia koncentrację,;
- polepsza procesy zapamiętywania i kojarzenia;
- zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną;
- znosi znużenie i uczucie zmęczenia;
- zwiększa siłę skurczową mięśnia sercowego;
- wzmacnia wentylację płuc;
- poszerza naczynia krwionośne i poprawia stopień dotlenienia tkanek (w szczególności mięśni);
- pobudza produkcję moczu;
- stymuluje kurczliwość jelit przyspieszając przemianę materii;
- wykazuje właściwości przeciwbólowe, w szczególności w połączeniu z korzeniem lukrecji, korą wierzby i kwiatem wiązówki;
- pomaga zbić gorączkę;
- pomaga w walce z depresją;
- w nadmiarze może powodować gonitwę myśli, uczucie kołatania serca, drżenie mięśni i powiek;
Medycyna tradycyjna zaleca spożywanie wyciągów z orzechów koli osobom narażonym na długotrwały wysiłek fizyczny, sportowcom, wyczynowcom, w przypadkach konieczności zachowania przytomności umysłu przez dłuższy czas. Wspomagająco uczniom i studentom oraz pracownikom umysłowym dla ułatwienia koncentracji oraz spotęgowania efektów uczenia się. Orzechy kola zwiększają komfort życia osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia oraz pomagają osobom uskarżającym się na czasowe obniżenie nastroju psychicznego oraz chorym na depresję. Zwiększają skuteczność diet odchudzających. Dopuszczalna dawka dobowa to 2-6 g orzechów dziennie, co odpowiada 1/2 do 1 łyżeczki fo herbaty rozdrobnionego surowca.
- Surowiec: orzech koli
- Nazwa łacińska: cola acuminata
- Skład: cola 100%
- Postać: orzech pozbawiony łupiny nasiennej
- Kraj pochodzenia: nigeria
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie stosować u osób cierpiących na choroby serca, bezsenność, niepokój, nadpobudliwość nerwową, wrzody żołądka lub dwunastnicy. Nie przekraczać zalecanych dawek;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- Rozkruszony kawałek orzecha włożyć do ust i gdy po kilku minutach zacznie rozmiękać pod wpływem działania śliny, powoli przeżuwać.
Producent
- Aromatika Adam Iwańczuk
- Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.