Orzech cedrowy w sosnowym syropie
Składniki: cukier 36,4 %, wywar z sosnowych szyszek 26,1 %, orzech cedrowy 37,5 %, kwasek cytrynowy.
Produkt do bezpośredniego spożycia.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 1645 kJ/ 392,9 kcal, tłuszcze 21 g, w tym kwasy nasycone 1,5 g, węglowodany 45 g, w tym cukier 35,4 g, białko 5,8 g, sól 0 g.
Opis:
Orzech cedrowy prosto z syberyjskich lasów. Cedr syberyjski to drzewo z rodziny sosen, żyjące ok. 800 lat, osiągające olbrzymie rozmiary – 40 metrów wysokości i 1,5 metra średnicy pnia. I w tej masywnej i dostojnej potędze kryją się niepowtarzalne: aromat, smak i właściwości lecznicze orzeszków piniowych cedrowych. Smak orzecha cedrowego przypomina połączenie ziarna słonecznika z orzechami nerkowca czy smak migdałów w słodkim syropie sosnowym z posmakiem borówki, mniszka i kaliny. Warienie zaskakuje swoim aromatem, przywołując realny obraz syberyjskiego, gęstego i nieprzebytego lasu.
Orzeszki mają duża wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz szereg witamin (B1, B2, PP, E) oraz mikroelementów - miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro, kobalt to atuty orzeszków cedrowych. Nic dziwnego, ponieważ dla rdzennych mieszkańców Syberii są jednym z podstawowych pokarmów dostarczającym niezbędne wartości odżywcze.
Importer z Rosji: Tajsza s.c, Dawidy, ul. Warszawska 11 a
DODATKOWE INFORMACJE:
Opakowanie: słoik 440 g