Zdobądź nowych klientów dzięki przepysznemu serowi w Twojej gastronomii!
Ser Raclette w kawałku około 1,5kg odkrojony z całości - połowa.
Ser Raclette to francuski ser z mleka niepasteryzowanego który wykorzystywany jest jako główny składnik dania Raclette. Ten francuski ser topiony jest na specjalnym grillu i podawany w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz francuskich korniszonów. Charakteryzuje się wyrazistym ale zrównoważonym smakiem. Dzięki szerokiemu zastosowaniu w kuchni francuskiej wchodzi również w skład słynnej potrawy fondue.
Choć Raclette pochodzi pierwotnie z górzystych regionów Szwajcarii, ser ten stał się również bardzo popularny we Francji (nazwa „raclette” pochodzi od francuskiego słowa „racler”, co oznacza „skrobać”). To właśnie w tamtych rejonach alpejscy pasterze chcąc się posilić, zostawiali kawałek sera obok ogniska, aby się roztopił, a następnie zeskrobywali go na pieczywo lub ziemniaki. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele specjalnych palników lub foremek do serwowania raclette w domu; nie martwcie się jednak, jeżeli ich nie posiadacie, spokojnie wystarczy również zwykły piekarnik.
Jesteśmy bezpośrednim importerem luksusowych produktów spożywczych z Francji, Włoch i Hiszpanii.
Nasz Raclette AOC pochodzi z rzemieślniczej produkcji z Alp Francuskich.
Smak: Wyrazisty, kremowy i lekko pikantny
Region: Sabaudia, Francja
Zastosowanie: Ser nadaje się do topienia na Raclette Party, do burgerów, kebabów do wykorzystania w Twojej gastronomii.
Skład: Niepasteryzowane mleko krowie (pochodzenie Francja), sól, podpuszczka zwierzęca, fermenty mlekowe
Jak przygotujemy Państwa ser?
1. Ser odkrojony jest z świeżego kręgu o wadze około 6 kg. Następnie kawałek jest pakowany.
2. W okresie letnim kiedy temperatury są wysokie do kartonu dołożymy zamrożone wkłady żelowe które zabezpieczą ten cenny ładunek przed zbyt wysoka temperaturą.
3. Ze względu na to, że ser jest krojony z całych kręgów, których waga może sięgać nawet 40 kg, waga kawałka może różnić się o +/- 5%.
Zajmujemy się importem najwyżej jakości towarów spożywczych oraz wina z najlepszych europejskich manufaktur.