Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
Opis
+48 602 182 328
jacek@porebskiekociolki.pl
Mamy do zaoferowania oryginalny żeliwny kociołek z Poręby do pieczenia prażonek wraz z pokrowcem.
KOCIOŁEK.
Kociołek 5 litrowy jest odlewany według tradycyjnej porębskiej technologii w całości z nogami i uszami. Pokrywka kociołka jest również odlewana, od góry znajduje się emblemat (może to być Państwa projekt). Całość dopełnia stalowe, gwintowane ucho. Kociołek 5 litrowy jest doskonały do zaprezentowania swojej potrawy w większym gronie znajomych. Bez żadnego problemu wystarczy na spotkanie w 2-4 pary.
POKROWIEC.
Produkowany przez naszą firmę pokrowiec wykonany jest z poliestrowego laminatu TPE wolnego od ftalanów. Nasz pokrowiec pasuje na kociołki naszej produkcji 3 i 5 litrów oraz do kociołków będących na rynku o pojemności 4 litrów. Pokrowiec służy do przechowywania i transportu pustego kociołka. Nie będą już mieli Państwo problemów przy transporcie z przedziurawionymi reklamówkami, z ubrudzonym bagażnikem samochodu. Pokrowiec jest z bardzo mocnego materiału i bez problemu wytrzyma lata normalnego użytkowania. Jego górna część jest odsuwana, dzięki czemu bardzo łatwo można wsadzić pokrywkę, kociołek a na końcu ucho do pokrowca. Dwoje uszu ze specjalnej taśmy z dodatkowymi przeszyciami ułatwi Państwu noszenie kociołka nawet na większe odległości.
W skład zestawu wchodzi: oryginalny kociołek z pokrywką i uchwytem wraz z poręcznym pokrowcem.
Cena zestawu z pokrowcem: 199 PLN
UWAGA.
Przed pierwszym użyciem należy wypalić kociołek.
Aby kociołek był gotowy do użycia i spełniał należycie swą rolę należy go wypalić. Jak to wygląda? Do kociołka wsypujemy do pełna obierki z ziemniaków, kładziemy na wierzch pół kostki smalcu i zalewamy to wszystko wodą. Następnie wstawiamy kociołek do ogniska, a gdy woda zacznie wrzeć utrzymujemy taki stan przez około 1 godzinę. Po tym wszystkim opróżniamy kociołek, myjemy go ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i mamy kociołek gotowy do przygotowania porębskich prażonek.
Składniki:
3 kg ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy
3-4 duże cebule
1-2 liście kapusty
sól, pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, umyć je i wytrzeć (aby nie były mokre) i pokroić w kostkę grubości około 3 cm. Pokroić w plastry boczek, kiełbasę i cebulę. Cebulę należy pokroić nieco grubiej niż wędlinę. Dno garnka wyłożyć jedną warstwą boczku (ścianki i dno można dodatkowo posmarować cienką warstwą tłuszczu odpornego na wysoką temperaturę, np. smalcem). Boczek przykryć warstwą ziemniaków. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy i przykryć ją warstwą cebuli. Posolić i posypać pieprzem do smaku. Powtarzać czynność kilkakrotnie, aż do wypełnienia kociołka po brzeg. Przykryć wszystko liśćmi kapusty, które powinny wystawać poza pokrywę. Całość procesu przygotowania można obejrzeć tutaj.
Prażenie:
Prażonki ułożone w kociołku przykryć szczelnie pokrywą, docisnąć i mocno dokręcić śrubą. Ustawić na otwartym palenisku. Piec na dużym ogniu 10 minut, a następnie rozgarnąć ognisko i na małym ogniu, a w zasadzie w żarze jeszcze około 40-50 minut (podczas pieczenia porządnie potrząsnąć kociołkiem i go obrócić). Po upieczeniu jeść danie prosto z kociołka lub przełożyć je na talerze. Prażonki doskonale smakują z ogórkami małosolnymi lub kiszonymi i sałatką pomidorową z cebulą.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.