Miód Manuka NOWA ZELANDIA
Oryginalny miód Manuka, pochodzący z terenów Nowej Zelandii, charakteryzującej się czystością środowiska naturalnego i występowaniem pewnych gatunków roślin.
Miód Manuka zawiera methylglyoxal, który powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego, który jest zawarty w nektarze kwiatów Manuka (Leptospermum Scoparium).
Miód Manuka jest:
- niepasteryzowany
- bez dodatku składników chemicznych
- bez antybiotyków
- bez GMO
- z wysoką aktywnością, pozyskaną naturalnymi metodami
- z uli, wykonanych z przyjaznego dla środowiska materiału
- w opakowaniach, które nie zawierają Bisfenolu A
Jaki miód Manuka wybrać?
Na rynku dostępne są miody Manuka różnych producentów i posiadające różne oznaczenia. Jak wybrać dobry miód? Warto zwrócić uwagę na jego oznaczenie.
Wśród najpopularniejszych oznaczeń znajdują się UMF/NPA i MGO.
Oznaczenie UMF/NPA/MGO
Powstało z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na miód Manuka na świecie i konieczność ochrony marki. Z uwagi na to powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), nazywana AMHA (Active Manuka Honey Association) - jedyny właściciel znaku UMF®, zrzeszający kilkudziesięciu producentów miodu. Bada ona każdą partię miodu i nadaje i nadaje jej czynnik UMF®, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu.
Dlaczego oznaczenie UMF jest tak istotne?
Ponieważ świadczy o sile antybakteryjnej miodu i o tym, że miód został poddany rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA. To zaś daje gwarancję zakupu sprawdzonego produktu.
UWAGA: Producenci, którzy nie posiadają znaku UMF nie poddali swoich produktów takim badaniom.
Oferowany przez nas miód to w 100% surowy miód Manuka KFactor 16+ (500 g), o jednej z największych aktywności ze wszystkich miodów Manuka .
Numer, który jest używany w określaniu antybakteryjnej siły miodu UMF (NPA) odpowiada sile działania roztworu phenolu, np.:
UMF 5+ (niska siła miodu)
UMF 8+ (niska siła miodu – przeznaczony dla dzieci)
UMF 10+ (średnia siła miodu)
UMF 15+ (wysoka siła miodu)
UMF 20+ (najwyższa siła miodu)
Oznaczenie, które posiada nasz miód, podane w KFactor wskazuje z kolei na stężenie pyłku kwiatowego krzewu Manuka, zawartego w miodzie, badanego z użyciem atomowego rezonansu magnetycznego. W ten sposób określa się zawartość pyłku między KFactor 12 i KFactor 16.
Wartość MGO i UMF jest przeliczana i przyjmuje się dla UMF16+ odpowiednio 548+ MGO.
Stosowanie
Miodu Mauka nie należy rozpuszczać w wodzie, w odróżnieniu do innych miodów. Najlepiej spożywać go na czczo, na pusty żołądek, zaraz po przebudzeniu, przed pierwszym posiłkiem, w ilościach ok. 2 - 3 łyżeczki dziennie (ok. 5 g). Miód najlepiej spożywać rano i wieczorem, a dla uzyskania lepszego efektu także w ciągu dnia.
Po zjedzeniu miodu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia na co najmniej 20 minut