Witam Serdecznie !
Mam do zaoferowania Tadżin, Tagin, Tjine, Tajine - Marokańska potrawa, zarazem ceramiczne naczynie. Wykonane całkowicie ręcznie w marokańskich manufakturach. Tagine to gar gliniany i jego zasadniczym przeznaczeniem jest gotowanie na wolnym ogniu, na co pozwala dziura w pokrywie, dzięki której para swobodnie wydostaje się na zewnątrz. Naczynie można stosować także w piekarniku. Dzięki temu gotowaniu, czasem kilkugodzinnemu, mięso staje się bardzo miękkie i samo rozpływa się w ustach.
Tagin pokryty jest glazurą ( z orientalnymi, lazurowymi elementami), która ma za zadanie zapobiec przywieraniu potraw. Wszelkie niedociągnięcia, cechy, które można uznać za "wady" w produkcji masowej, maszynowej, należy uznać za naturalnych charakter produktu pochodzącego z manufaktury, wytwór ludzkich rąk i talentu.
Naczynie składa się z dwóch części: glinianej podstawy i cylindrycznej pokrywki (komina). Dzięki specjalnemu kształtowi pokrywki oraz dziurce znajdującej się u szczytu pokrywy, nadmiar pary wodnej ucieka, pozwalając potrawie delikatnie się dusić
Tradycyjnie tagine można stosować w piekarniku, a także na wolnym ogniu.
Świetny jako prezent dla wielbiciela orientu i nie tylko !!
Wymiary:
Średnica podstawy: 27 cm
Wysokość całkowita: 22,5 cm