Witam
Z przyjemnością dzisiaj oferuję Państwu Oryginalną Włoską Passate di Pomodoro 100% ITALIANO 2500g
Passata jest podstawą kuchni Włoskiej i to właśnie stamtąd się wywodzi.
Największą popularnością cieszy się na południu kraju, gdzie wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu potraw. Jej najważniejszą cechą jest smak świeżo zerwanych pomidorów, który można uzyskać dzięki odpowiedniej recepturze. Sos jest przygotowywany z dojrzałych pomidorów, starannie wyselekcjonowanych i o wyrazistym aromacie.
Passata może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. Jeśli przygotowujemy sos do spaghetti bolognese, warto dołożyć kilka łyżek przecieru, który nada całości posmaku świeżych pomidorów. Przy przygotowywaniu różnego rodzaju zapiekanek, makaronów lub tradycyjnych gołąbków również przyda się odrobina sosu. Często w swym składzie zawiera go zupa pomidorowa - passata nada wywarowi charakterystycznego posmaku świeżych, dojrzałych warzyw. Wystarczy dodać ryż lub makaron oraz pozostałe warzywa, aby cieszyć się szybką i smaczną zupą. Istotne jest to, że nawet po podgrzaniu sos nie zmienia swojego smaku. Jest bardzo delikatny, możemy więc doprawiać go wedle uznania.
Przetwory można też wykorzystać, jeśli przygotowujemy sos do pizzy. Passata z powodzeniem zastąpi nam koncentrat pomidorowy albo keczup - jest zdrowsza i znacznie mniej przetworzona. Często znajdziemy sosy zawierające kawałki pomidorów. Posiadają one bardziej wyrazisty smak i podkreślają naturalność produktu. Osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem na potas mogą wykorzystywać je zamiast soku pomidorowego.
POSIADAMY ZAŚWIADCZENIE O WPISIE DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH KONTROLI ŻYWNOŚCI PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ dlatego macie Państwo pewność że nasze produkty otrzymacie z pewnego źródła.
Na innych aukcjach DOSTĘPNE konfitury, grzyby marynowane, miody, syropy: Konfitura z Malin, Konfitura z Płatków Róż, Pesto z czosnku niedźwiedziego, Syrop Malinowy ,Syrop żurawinowy , Syrop jagodowy ,Syrop jeżynowy, Syrop aroniowy ,Syrop z czarnego bzu , Syrop dzika róża , Syrop imbir , Syrop pigwa, Syrop Rokitnik, Sezonowo Mniszek Lekarski, Sosna, oraz wiele innych produktów wspomagających tryb zdrowego odżywiania.
w razie pytań proszę o kontakt.
Czy warto jeść pomidory?
Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca!
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi, czyli w skrócie - za wszystkim co zdrowe w pomidorach stoi likopen. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu! W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
Pomidory - właściwości zdrowotne
- Pomidory zapobiegają miażdżycy
Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.
- Pomidory działają antynowotworowo
Mężczyźni regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.
- Pomidory działają moczopędnie
Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
- Pomidory poprawiają odporność
Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.
- Pomidory wspomagają trawienie
Pomidory regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.
- Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego
Pomidory korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.
- Pomidory mają właściwości upiększające
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.
- Pomidory chronią przed słońcem
Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
Sposób przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, po otwarciu w lodówce
Masa netto: 2500 g
Data do spożycia : minimum 1 rok
wartości odżywcze dostępne w zdjęciach aukcji.