Łzawica Ogrodowa, Łzy Hioba (Coix lacryma - jobi)
Trawa jednoroczna wysokości 50-60cm o sztywnych pędach, przydatna do uprawy na wysokich rabatach, do tworzenia grup florystycznych. Latem rośliny tworzą zwisające wiechowate kwiatostany złożone z licznych drobnych żółtych kwiatów. Po przekwitnieniu ukazują się duże nasiona o kształcie i wielkości spadających kropli wody, barwy od fioletowej do szarobiałej. Dojrzałe wysuszone nasiona nadają się do wyrobu różańców, korali i do suchych kompozycji.
Na Dalekim Wschodzie jest to zboże używane jako żywność o walorach leczniczych, a także jako pasza. Jest nazywana „chińskim perłowym jęczmieniem”. Nasiona są gotowane i podawane jak ryż czy kasza, często w mieszaninie np. z dzikim ryżem. W chińskich sklepach można kupić zarówno surowe nasiona jak i gotowane. Nasiona bez łusek sprzedaje się jako składnik mieszanek na zupę. Dzięki wysokiej zawartości białka i cennych aminokwasów, łzawica Hioba to żywność o wysokiej wartości odżywczej.
Łzy hioba uprawa z nasion:
Nasiona wysiewa się do gruntu w kwietniu w odległości co 15-20cm. Uprawiać w miejscu słonecznym na niezbyt suchej , żyznej glebie
- Gramatura: opak. nasion 2g (ok15 szt)
- Pora wysiewu: Kwiecień
- Kwitnie: Lipiec - Wrzesień
ŁYZ HIOBA ZASTOSOWANIE
Przydatna do uprawy na wysokich rabatach, do tworzenia grup florystycznych. Latem rośliny tworzą zwisające wiechowate kwiatostany złożone z licznych drobnych żółtych kwiatów. Dojrzałe wysuszone nasiona nadają się do wyrobu różańców, korali i do suchych kompozycji. Wg. tradycyjnej chińskiej medycyny, jedzenie łzawicy poprawia odporność, reguluje system endokrynny, zwiększa diurezę, korzystnie działa na układ trawienia, a zwłaszcza na trzustkę. Potrawy z łzawicy dobrze wpływają na skórę, która staje się gładka i zdrowa. Jest to składnik żywności polecany kobietom wyjątkiem są przyszłe mamy.