Orthomol® Immun jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Orthomol® Immun jest stosowany w postępowaniu dietetycznym przy wtórnych niedoborach odporności (np. nawracające infekcje dróg oddechowych).
Orthomol® Immun oferuje Państwu zbilansowaną, uwzględniającą potrzeby systemu immunologicznego zestawienie witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych oraz substancji pochodzenia roślinnego.
Spożywanie składników odżywczych dobranych na bazie założeń medycyny ortomolekularnej w stanach obniżonej odporności organizmu ma pozytywny wpływ na Państwa układ odpornościowy: łagodzi symptomy ostrych i nawracających infekcji oraz wyraźnie skraca czas ich trwania.
Charakterystyka produktu
Orthomol® Immun jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Orthomol® Immun jest stosowany w postępowaniu dietetycznym przy wtórnych niedoborach odporności (np. nawracające infekcje dróg oddechowych).
Orthomol® Immun w postaci fiolek i tabletek nie zawiera laktozy i glutenu.
Produkt posiada certyfikat ISO 22000 / GMP.
Produkt nie jest pełnowartościowym środkiem odżywczym, lecz dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
Orthomol® Immun w postaci fiolek i tabletek zawiera łatwo przyswajalne węglowodany (6,6 g w dziennej porcji). W przypadku nietolerancji glukozy, stosować- kontrolując ściśle parametry metaboliczne.
Orthomol® Immun zawiera jod w oddzielnej tabletce. Stosować ostrożnie w przypadku nadczynności tarczycy. Przed zażyciem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. W razie konieczności, tabletkę zawierającą jod można wydzielić z dziennej porcji i jej nie spożywać.
Orthomol® Immun nie zastępuje procesu leczenia, nie może być także traktowany jako substytut jakichkolwiek środków farmakologicznych.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Opakowanie
30 porcji = 30 fiolek i 60 tabletek, masa netto: 717 g
Jedna porcja = 1 fiolka (20 ml = 23 g) i 2 tabletki, masa netto: 23,9 g
-
Skład produktu
Wartość odżywcza |
w dziennej porcji |
%RWS** |
w 100 g |
|
|
|
|
Wartość energetyczna |
122 kJ (29 kcal) |
|
508 kJ (121 kcal) |
Tłuszcz, w tym |
<0,1 g |
|
<0,1 g |
nasycone kwasy tłuszczowe |
<0,1 g |
|
<0,1 g |
Węglowodany, w tym |
6,6 g |
|
33 g |
cukry |
2,5 g |
|
13 g |
Białko |
0,1 g |
|
1 g |
Sól |
0,4 g |
|
2 g |
|
|
|
|
Witaminy |
|
|
|
Witamina A |
450 μg ER° (1500 IU) |
56 |
1883 μg ER° (6276 IU) |
Witamina D |
5 μg (200 IU) |
100 |
21 μg (837 IU) |
Witamina E (w tym alfa- i gamma-tokoferol) |
150 mg alfa-ET°°° |
1250 |
628 mg alfa-ET°°° |
Witamina K |
60 μg |
80 |
251 μg |
Witamina C |
950 mg |
1188 |
3975 mg |
Witamina B1 (tiamina) |
25 mg |
2273 |
105 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) |
25 mg |
1786 |
105 mg |
Niacyna |
60 mg EN* |
375 |
251 mg EN* |
Witamina B6 |
20 mg |
1429 |
84 mg |
Kwas foliowy |
800 μg |
400 |
3347 μg |
Witamina B12 |
6 μg |
240 |
25 μg |
Biotyna |
165 μg |
330 |
690 μg |
Kwas pantotenowy |
18 mg |
300 |
75 mg |
|
|
|
|
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe |
|
|
|
Żelazo |
8 mg |
57 |
33 mg |
Cynk |
10 mg |
100 |
42 mg |
Miedź |
500 μg |
50 |
2092 μg |
Mangan |
2 mg |
100 |
8 mg |
Selen |
50 μg |
91 |
209 μg |
Chrom |
30 μg |
75 |
126 μg |
Molibden |
60 μg |
120 |
251 μg |
Jod |
150 μg |
100 |
628 μg |
|
|
|
|
Substancje pochodzenia roślinnego |
|
|
|
Bioflawonoidy z cytrusów |
5 mg |
*** |
21 mg |
β-Karoten |
4 mg |
*** |
17 mg |
Luteina |
800 μg |
*** |
3347 μg |
Likopen |
200 μg |
*** |
837 μg |
|
|
|
|
° ER = Ekwiwalent Retinolu |
°°° alfa-ET = Ekwiwalent Alfa-tokoferolu |
|
|
|
* EN = Ekwiwalent Niacyny |
|
|
|
** RWS = Referencyjna Wartość Spożycia. RWS dla przeciętnej osoby dorosłej: 8400 kJ/2000 kcal. |
*** brak zaleceń w UE |
|
|
|
Osmolarność: 4,4 Osm/l
|