Ziarna kakaowca powstają na skutek procesu fermentacji dojrzałych owoców kakaowca, drzewa, którego łacińska nazwa to Theobroma cacao, co w tłumaczeniu oznacza "pokarm bogów". Owoce kakaowca okrywa gruba łupina pod którą kryje się 20 do 40 nasion ("ziaren kakaowca"), które znajdują się w słodkim i przyjemnie pachnącym. Kakaowiec pochodzi z dorzecza Amazonii, gdzie jego ziarna były uważane za bardzo cenne i służyły rodzimym plemionom jako forma waluty. Dzisiaj drzewo kakaowca uprawia się przede wszystkim w Afryce na Wybrzeżu Kości Słoniowej, a także w Azji oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Ziarna kakaowca zawierają ponad 300 różnych związków bioaktywnych, w tym fenyloetyloaminę, teobrominę, serotoninę, kwasy tłuszczowe omega-3, tryptofan, witaminę C, minerały oraz przeciwutleniacze.
Ziarna kakaowca są jednym z najlepszych źródłem przeciwutleniaczy, w tym polifenoli, katechin i epikatechin. Uważa się, że ziarna kakaowca zawierają 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino. Przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu wykazują wiele korzyści zdrowotnych, m.in. zabezpieczają przed uszkodzeniem DNA komórek, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się, a także zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i stanów zapalnych oraz zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego (obniżają ciśnienie krwi). Magnez zawarty w ziarnach kakaowca również promuje zdrowe serca, ponieważ zapewnia prawidłowy proces pompowania krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, bądź zawału serca. Magnez jest również odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni, wzmocnienie kości oraz poprawę przepływ krwi, tlenu oraz składników odżywczych w organizmie. Wysoką zawartość żelaza w ziarnie kakaowca pomaga w leczeniu anemii, natomiast cynk i miedź są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W ziarnach kakaowca znajduje się również odpowiednio wysoka zawartość chromu, pierwiastka, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.Fenyloetyloaminy (PEA) stanowią główną klasę związków chemicznych, które są produkowane przez organizm w momencie zakochiwania się. PEA odgrywają również rolę w zwiększenia koncentracji i czujności. Zarówno PEA, jak i magnez wydają się być głównymi związkami zmniejszającymi apetyt, które naturalne występują w ziarnie kakaowca. Ziarna kakaowca nie zawierają cukru, ale zawierają około 50% tłuszczu, co w porównaniu np. z orzechami jest stosunkowo mało, a także znaczne ilości błonnika wspierającego trawienie. W składzie kakao znajdziemy również tryptofan, niezbędny aminokwas, który musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Tryptofan jest niezbędny do produkcji serotoniny (hormon szczęścia), głównego neurotransmitera, który chroni organizm przed stresem, depresją i bezsennością. Wbrew powszechnej opinii, ziarno kakaowca nie jest dobrym źródłem kofeiny, natomiast jest jednym z najbogatszych źródeł teobrominy. Ziarno kakaowca zawiera zwykle około 1 procent teobrominy, skutecznej substancji antybakteryjnej oraz usprawniającej działanie układu sercowo-naczyniowego. W ziarnie kakaowca znajduje się również teofilina, które pomaga łagodzić skurcze oskrzeli, co umożliwia przepływ powietrza i jest pomocne w leczeniu m.in. astmy oskrzelowej.
Ziarno kakaowca może być wykorzystywane do produkcji kakao w proszku oraz śruty kakaowej. Śruta kakaowa to obrane i rozdrobnione ziarna kakaowca, natomiast kakao w proszku otrzymuje się poprzez mielenie i przesiewanie kuchu kakaowego, który jest pozostałością po wytłaczaniu masła kakaowego z ziaren kakaowca. Zarówno śruta, jaki i proszek z ziaren kakaowca zawierają komplet składników odżywczych.
Substancje odżywcze w 100g:
- Wartość kaloryczna: 1943 kJ / 464 kcal
- Białko: 14.3 g
- Węglowodany: 35.7 g
- Tłuszcz: 42.8 g
- Błonnik: 32.1 g
Składniki śruty kakaowej BIO:
100% organiczna śruta kakaowa (Thebroma cacao).
Opakowanie śruty kakaowej zawiera:
250g organicznej śruty kakaowej (Thebroma cacao) z upraw kontrolowanych.
Jeśli organiczna śruta kakaowa to tylko od HANOJU:
Podstawą filozofii Hanoju jest pozyskiwanie produktów z najlepszych źródeł. W przypadku produktów organicznych czystość środowiska, z którego są one pozyskiwane ma decydujące znaczenia dla skuteczności oraz bezpieczeństwa końcowego produktu. Bezpieczeństwo i jakość warte są swojej ceny.