Organiczna Oliwa Extra Virgin - ❗️wyprzedaż sezonu 2022/23❗️
Kup oliwę z ubiegłego sezonu w atrakcyjnej cenie!, z dłuuuugą datą przydatności: 28.02.2025 r.
Właściwości nie do przecenienia
Grecka oliwa z Oliwek Extra Virgin Pelion “Organic” jest tłoczona z nienawadnianych oliwek uprawianych na ekologicznych, certyfikowanych działkach.
- Ma piękny zielonkawy kolor i owocowy zapach.
- W smaku łagodna i delikatna.
- Początkowo słodka z lekkim pikantnym finiszem.
Ta ekologiczna oliwa tłoczona z zielonych oliwek ma różnorodne właściwości lecznicze:
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające,
- kardioprotekcyjne,
- neuroprotekcyjne,
- wskazana jest także dla osób z problemami z wątrobą.
Często jest wybierana przez świadomych konsumentów, którzy w szczególny sposób chcą zadbać o swoje zdrowie.
Puszka: 5 000 ml
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Pelion “Organic" tłoczona jest zawsze w godzinach wczesno-porannych, tak aby maszyny nie zdążyły nagrzać się od słońca i tarcia. Dzięki temu proces przebiega w najniższej możliwej temperaturze, a oliwa BIO zachowuje najwięcej polifenoli i składników odżywczych. Doskonale nadaje się do sałatek i warzyw.
Kwasowość 0,34 (max 0,8)
Nadtlenki: 6 meqO2/Kg (max 20)
Owocowość: 5.0, Gorycz: 3.0, Ostrość: 3.9
Oliwa jest zapakowana w bardzo estetyczną puszkę z lejkiem, który ułatwia jej użytkowanie. Jej walory i piękny wygląd sprawiają też, że jest świetnym pomysłem na prezent.
Pochodzenie oliwy
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Pelion "Organic" pochodzi z półwyspu Pelion, w Grecji. Jest produkowana w rodzinnej tłoczni, której historia sięga 1969 roku. Przeszło 50-letnie doświadczenie producenta oraz walory, które nadaje jej ziemia Pelion, sprawiają że jest produktem z najwyższej półki. Dowodzą tego nie tylko stosowne certyfikaty, ale również liczne międzynarodowe wyróżnienia.
Każdy z trzech dostępnych gatunków (sprawdź inne oferty sprzedającego!) oliwy z oliwek jest tłoczony mechanicznie, na zimno, niefiltrowany i sezonowany w kadziach ze stali nierdzewnej przez 3-4 miesiące.
Dlaczego warto wybrać grecką oliwę z oliwek?
Grecja jest światowym liderem w produkcji oliwy z oliwek. Wielu, uważa, że jest to najlepsza oliwa z oliwek na świecie. Drzewa oliwne z których pozyskiwane jest to “płynne złoto” (tak określał oliwę Homer), zostały zasadzone nawet 50 000 – 60 000 lat temu, a oliwki stały się podstawą greckiej kultury i kuchni.
Dlaczego więc w pierwszej kolejności to Włochy kojarzone są w oliwą oliwek? Odpowiedzią są dwa słowa: dobry marketing. W dodatku, jak przekonuje brytyjski magazyn Independent, duża część włoskiej oliwy importowana jest z……. Grecji.
Greckie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia mają bardzo niską kwasowość (max 0,8) i niską ilość nadtlenków (<20). Parametry oliwy Pelion znacznie przewyższają wartości wskazane jako maksymalne! Najwyższą jakość greckiej oliwy można rozpoznać także po owocowości, goryczy i ostrości oliwy oraz jej aromatach, które świadczą o świeżości i zdrowiu oliwek.