Lebiodka pospolita, czyli aromatyczne, polskie oregano!
Przyprawa ta została spopularyzowana na całym świecie. Dodaje potrawom wyrazistego smaku, przez co skradła serca wielu smakoszom. W naszym kraju nazwa „oregano“ przywodzi na myśl głównie pizzę lub inne potrawy rodem z Włoch.
Dlatego też roślina ta kojarzona jest z iście włoskim pochodzeniem. Nie każdy, gdy usłyszy słowo "lebiodka pospolita" wie o co chodzi, a nazwa ta jest najlepszym dowodem na to, że na naszych ziemiach też można z powodzeniem uprawiać oregano.
Jak liście oregano działają na nasz organizm?
Od najdawniejszych już czasów oregano było stosowane na:
- niwelowanie biegunek
- leczenie bólów reumatycznych
- wspomaganie walki z łuszczycą
Takie zastosowanie świadczy o tym, że już nasi pradziadowie wiedzieli, że ta roślina poza walorami smakowymi ma też cechy lecznicze. Aż 40 różnych odmian na dwóch kontynentach (uprawia się je głównie w Europie i Azji) to moc natury zamknięta w zielonych liściach.
Bogactwo witamin i minerałów, które łatwo włączysz do diety
Należy zdawać sobie sprawę, że polskie oregano zbierane i suszone w naturalny sposób, w niczym nie jest gorsze od tego sprowadzanego w Bliskiego Wschodu. Posiada te same walory smakowe i zdrowotne, takie jak:
- witaminy: A, K, E oraz C
- zawiera cenny błonnik
- jest źródłem żelaza, cynku, magnezu i wapnia
- działa podobnie do antybiotyków, ale atakuje wyłącznie złe drobnoustroje
- działa przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo
Zastosowanie w pigułce
Zioło to stosuje się w wielu popularnych daniach – tradycyjna pizza czy spaghetti bolognese nie będą kompletne bez dodania tej wyjątkowej przyprawy.
W jaki sposób najlepiej używać oregano?
Oregano w liściach można rozkruszyć i ogrzać w dłoniach, a następnie dodać do dań jak każdą inną przyprawę. Ale to nie jedyna możliwość. Oregano można też zaparzyć i spożyć napar lub na jego bazie stworzyć sos do mięsa lub warzyw.
Obecnie rzadko stosuje się je jako dodatek lub aromat do deserów ze względu na delikatną nutkę goryczy jaką ma w sobie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podążając za szwajcarskimi cukiernikami odrobinę złamać słodycz czekolady.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.