Niezwykły zapach w Twojej kuchni
Oregano to roślina wieloletnia występująca w wielu odmianach. Rośnie praktycznie we wszystkich krajach w Afryce Północnej, Azji i Europie (na przykład Polska, Turcja). Nie jest zbyt wysoka, gdyż zazwyczaj nie przekracza 80 cm. Miejscami można zaobserwować wybarwienie na purpurowo.
W naszej mieszance oprócz tradycyjnego oregano znajdziesz również mirt oraz liście oliwne. To harmonijne połączenie sprawi, że każde Twoje danie będzie niezwykle aromatyczne, gdyż każda z trzech obecnych tu roślin słynie z bogactwa olejków eterycznych.
Dlaczego warto sięgnąć po naszą mieszankę na bazie oregano?
Dominujące w składzie oregano znane i cenione było już od wieków, gdzie używano go do leczenia wszelkich bólów czy nerwic w formie aromaterapii oraz naparów. To właśnie olejkom eterycznym przypisywano szczególnie korzystne, kojące dla organizmu działanie.
Dziś jest ono szczególnie popularne jako przyprawa do dań kuchni śródziemnomorskiej kojarzonej głównie z pizzą oraz makaronami. Zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego (42,5 g/100 g)*, który wspomaga pracę układu pokarmowego odpowiedzialnego za kluczowe w naszym organizmie procesy takie jak trawienie, przyswajanie wartości odżywczych z pokarmów i wydalanie. Bez wątpienia warto włączyć go do swojej codziennej diety w formie dodatku do wytrawnych potraw.
Zastosowanie kuchenne
Nasza mieszanka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, ryb, sałatek czy owoców morza. Pokruszone w dłoniach listki będą też idealną posypką dla słonych paluchów do piwa, zapiekanek, zdrowych bułek razowych czy nawet słodkich deserów! Nie ma się co dziwić, że nowocześni cukiernicy często dodają opisywany składnik i rozmaryn do gorzkiej czekolady.
Warto jednak pamiętać, że smażone lub pieczone mięsa należy posypać przyprawą na kilka minut przed końcem ich przygotowywania, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do ich spalenia i utraty walorów smakowych.
Sposób użycia
Liście obecne w mieszance można sproszkować albo w całości dodawać do potraw. W każdej formie uzyska się spektakularny efekt w postaci przepysznego dania. Warto również przygotować z nich napar do picia.
* Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Oregano w liściach można rozkruszyć i ogrzać w dłoniach, a następnie dodać do dań jak każdą inną przyprawę. Ale to nie jedyna możliwość. Oregano można też zaparzyć i spożyć napar lub na jego bazie stworzyć sos do mięsa lub warzyw.
- Skład towaru: liście oregano, liście mirtu, liście oliwne.
- ean: 5902605218949
- Opis towaru: Oregano to roślina, która na dobre zagościła w kuchniach na całym świecie, a zwłaszcza w Europie. Pokochali ją głównie Włosi, którzy zaczęli dodawać ją do wszelkich potraw. Dziś już nikt nie wyobraża sobie pizzy bez tego dodatku. Dodatkowo posiada bardzo przyjemny smak, który kończy się delikatną nutką goryczy. To doskonały dodatek do dań kuchni włoskiej takich jak pizza, makarony, sałatki czy nawet desery.
* UWAGA - kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.