Oregano (Origanum vulgare) czyli lebiodka pospolita inaczej nazywana jako dziki majeranek, macierzanka wysoka czy macierduszka.
Jako roślina lecznicza i przyprawowa lebiodka znana była w już w starożytności. Wierzono, że oregano chroni przed złym urokiem i czarami.
Liście i kwiaty wymieszane z winem podawano osobom pogryzionym przez dzikie zwierzęta. Lebiodkę zalecano również na wzmocnienie nerwów a
także w leczeniu chorób płuc i hemoroidów. Stosowano również mieszankę oregano z oliwą na porost włosów.
Obecnie lebiodka pospolita używana jest zarówno w celach kulinarnych jak i leczniczych.
Działanie oregano:
- bakteriobójcze (działa na bakterie Esherisha coli, Salmonelle, gronkowca złocistego, Helicobacter pylori)
- grzybobójcze (działa na grzyby Candida albicans)
- przeciwpasożytnicze (Lamblie)
- przeciwzapalne
- wykrztuśne
- uspokajające
- rozkurczowe
- żółciopędne
- wiatropędne
- przeciwbiegunkowe
- moczopędne
- odtruwające
- przyspieszające przemianę materii
- jest silnym antyoksydantem
- obniża poziom cukru we krwi
Co zawiera lebiodka pospolita?
- olejek lotny -szczególnie karwakrol i tymol. W mniejszej ilości limonen, linalol, terpinen, cymen, terpineol, pinen.
- kwas rozmarynowy -silny przeciwutleniacz
- garbniki
- gorycze
- flawonoidy
- sole mineralne (w tym wapń – 1600 mg na 100 g, żelazo – 50 mg na 100 g, magnez – 280 mg na 100 g, ponadto cynk, miedź, potas)
- witamina C
- beta karoten (prowitamina A)
- beta-kariofilynę – substancję przeciwzapalną
- witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B2)
- witamina K
- błonnik
Zdjęcie oferowanego Oregano: