FIREPOT Opiekana szarpana wieprzowina - 125g - żywność liofilizowana
Firepot - Opiekana szarpana wieprzowina - najważniejsze informacje:
- Skład: Ryż Basmanti (57%), szarpana wieprzowina (wędzona łopatka wieprzowa (19%), ocet jabłkowy, cukier Demerara, cytryna, przyprawy, sól), czerwona cebula konserwowa (czerwona cebula (11%), ocet z wina czerwonego, cukier Demerara, przyprawy, sól)
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Alergeny: brak
- Waga: 125 g
- Kalorie: 610 kcal
- Zużycie wody: ok. 300 ml
Wartości odżywcze:
- Kalorie: 610 kcal (125 g)
- Tłuszcze: 21,0 g - w tym tłuszcze nasycone: 5,4 g
- Węglowodany: 77 g - w tym cukry: 11 g
- Błonnik: 1,5 g
- Białka: 27 g
- Sól: 1,3 g
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Co to liofilizacja? Jeszcze dokładniej...
Liofilizacja to fachowo rzecz ujmując suszenie sublimacyjne. Co to oznacza? Zacznijmy od terminu sublimacja. Jest to przemiana substancji z postaci stałej do gazowej, z pominięciem fazy ciekłej. W procesie liofilizacji woda w żywności (lub jakiejkolwiek innej rzeczy) jest zamrażana, a następnie odparowywana. Liofilizacja jest przeprowadzana w bardzo niskiej temperaturze oraz przy obniżonym ciśnieniu. Proces ten pozwala pozbyć się z żywności jedynie wody, przy zachowaniu wszystkich innych cech — właściwości odżywczych, smaku itp. Brak wody nie pozwala również rozwijać się bakteriom ani grzybom — żywność liofilizowana może być zdatna do spożycia nawet przez kilka lat i to bez użycia żadnych innych konserwantów. Kiedy chcemy przygotować danie liofilizowane, zalewamy je tylko ciepłą wodą i po kilku minutach jest gotowe. Po liofilizacji i ponownym uwodnieniu konsystencja oraz wizualne cechy dania mogą się oczywiście zmienić, ale wszystkie inne cechy pozostają niezmienne. Żywność liofilizowana została wynaleziona przez amerykańskie wojsko i pierwszy raz użyta w czasie II wojny światowej. Potrzebowano wartościowej żywności o długim terminie spożycia. Liofilizaty sprawdzają się w wojsku, a dzisiaj są także chętnie wykorzystywane przez turystów i podróżników.
Firepot jest marką pochodzącą z Wielkiej Brytanii, tematycznie związaną z kuchnia outdoorową, będąc producentem wysokiej jakości, naturalnych posiłków liofilizowanych. Firepot tworzy naturalne, bogate w składniki odżywcze posiłki, które sprawdzą się tak samo dobrze na szczytach Himalajów, jak i pośród chilijskich fiordów, przywodząc na myśl smaki domowej kuchni na każdym krańcu globu. W porównaniu z konkurencją, dania Firepot zawierają wyższe procenty składników odżywczych i mniejsze soli. Każdy posiłek to mieszanka wyłącznie naturalnych ingrediencji, bez żadnych sztucznych dodatków i poprawiaczy smaku, a także bez konserwantów. Firma zwraca szczególną uwagę nie tylko na doskonały, bogaty skład dań, który opiera się o sprawdzonych, wyłącznie lokalnych dostawców i zero ulepszaczy. To jeden z wielu elementów, które składają się na niezwykle konsekwentną politykę środowiskową firmy, która na każdym kroku stara się zmniejszyć ślad węglowy i wpływ na środowisko naturalne.