Oolong jaśminowy to dobre połączenie zarówno dla smakoszy herbaty oolong jak i jaśminowych smaków. Herbata ta zaraz po procesie suszenia układana jest naprzemiennie z warstwami świeżego jaśminu, dlatego jej zaletą jest brak sztucznych dodatków czy aromatów. Tak ułożone warstwy pozostawione są, aż do momentu nasiąknięcia liści jaśminową esencją.
Oolongi to ciekawa grupa herbat, z reguły zwijana ręcznie „w kulki”, której obróbka polega na oksydacji, czyli procesie średniej fermentacji liścia. Półfermentowana herbata pochodząca z Chin i Tajwanu. Do najważniejszych właściwości herbaty oolong należy wspomaganie układu krwionośnego, redukcja stresu i regulacja flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Waga:
50g
Kraj pochodzenia:
Chiny
Sposób parzenia herbaty oolong:
Zaparzać wrzątkiem 95 °C przez około 3 - 5 minut. Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu. Można parzyć nawet 4 razy.