Da Hong Pao – to herbata oolong pochodząca z regionu Wu Yi, pasma górskiego na pograniczu prowincji Fujian i Jiangxi. Liście herbaty są mocno utleniane i prażone w wyższych temperaturach niż w przypadku herbaty Ti Kuan Yin Oolong. Da Hong Pao to legendarna herbata, nazywana w dynastii Qing „Królem Herbaty”. Istnieje wiele klas jakościowych tej herbaty, najwyższe potrafią osiągać ogromne ceny. Nasza propozycja to podstawowa klasa Da Hong Pao.
Składniki:
herbata oolong
Kraj pochodzenia:
Chiny, prowincja Fujian, regionu Wu Yi.
Zaparzanie:
parzenie w stylu zachodni:
herbatę (2g - 1 łyżeczki) zalać 150 ml wody o temperaturze 90°C. Pozostawić do zaparzenia na 2-3 minuty. Następnie odcedzić.
Herbata doskonale nadaje się do wielu parzeń - jeśli chcemy w pełni wykorzystać jej możliwości - pierwsze właściwie parzenie powinno się odbywać przez 1 minutę, drugie także przez 1 minutę, trzecie przez 2 minuty, czwarte - 4 minuty. Do zaparzania polecamy naczynia porcelanowe lub szkliwioną ceramikę.
parzenie w stylu gongfu cha:
zasypujemy czajniczek to ok. 5g herbaty na 250 ml wody, temp. wody to 96℃.
- pierwsze parzenie około 1 minuty. Nie trzeba przepłukiwać liści .
- drugie parzenie 1 minuta
- trzecie parzenie- 2 minuty
- czwarte około 4 minut
Drugi sposób parzenia
– 5g herbaty na 100 ml wody (zalewamy herbatę wrzątkiem)
- pierwsze parzenie około 30 sekund. Można, ale nie trzeba przepłukiwać liści.
- drugie parzenie może być minimalnie krótsze
- trzecie parzenie 30 sekund.
- od czwartego zaczynamy wydłużać czas parzenia.
Oolongi to grupa herbat bardzo zróżnicowanych - częściowo oksydowanych (reakcja z tlenem), począwszy od lekko-oksydowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej, aż do mocno-oksydowanych, podobnych do herbaty czarnej.
Proces obróbki składa się z etapów:
-więdnięcie,
-potrząsanie w bambusowych lub wiklinowych koszach,(otarcia listków ułatwiają przedostawanie się soków na zewnątrz i fermentację wewnątrz liścia),
-podgrzewanie w temperaturze 250 stopni przez okres 20 minut zatrzymuje proces oksydacji listka,
-podczas rolowania nadaje się herbacie kształt bryłek,
-dosuszenie i prażenie ma na celu modyfikacja smaku tej wyjątkowej herbacie.
Właściwości naparu:
• reguluje przemianę materii,
• przyspiesza spalanie tłuszczu u kobiet o 25%, a u mężczyzn o 15-20%,
• obniża poziom glukozy we krwi,
• obniża poziom cholesterolu,
• chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
• opóźnia proces starzenia,
• chroni przed niewydolnością nerek,
• zmniejsza stres,
• wzmacnia system odpornościowy.