Olomoucke Tvaruzky 167g czeski miękki ser dojrzewający
Twaróg ołomuniecki to ser dojrzewający wytwarzany z niskotłuszczowego twarogu kwaśnego.
Mają bardzo wyjątkowy korzenny smak, typowy aromat, powierzchnię ze złotożółtym olejem i spójną konsystencję od półmiękkiej do miękkiej z zauważalnym jaśniejszym rdzeniem. Kształt ma zwykle postać krążków, pierścieni lub nieregularnych kawałków.
Twarożek ołomuniecki to ser stołowy. Ma charakterystyczny i niepowtarzalny smak i zapach, powstały w wyniku (proteolitycznego) rozkładu białek sera podczas dojrzewania. Ze względu na swoje walory odżywcze – niską wartość energetyczną (czyli niską zawartość tłuszczu) oraz zawartość pełnowartościowego białka i wapnia, twaróg ołomuniecki zajmuje pierwsze miejsce wśród serów.
Chronione Oznaczenie Geograficzne
Olomoucke Tvaruzky to jedyny czeski ser objęty Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. To system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, mający na celu ochronę nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności.
Dotyczy wyrobów wytwarzanych na określonym obszarze w sposób tradycyjny.
Produkcja
Do produkcji twarogu ołomunieckiego nie wykorzystuje się surowców modyfikowanych genetycznie. Produkowane są bez dodatku podpuszczki, barwników, aromatów i stabilizatorów. Aromat również zmienia się i staje się bardziej intensywny w miarę dojrzewania
Jak wynika z charakterystyki Twarożków Ołomunieckich, chodzi o ser dojrzewający, do produkcji którego nie są wykorzystywane jakiekolwiek stabilizatory ani obróbka cieplna. Wymienione zalety jednak z drugiej strony powodują większą skłonności do powstawania pewnych wad, mikrobiologicznych (np. pleśni) oraz mechanicznych (np. zmiany kształtu podczas dojrzewania), które nie są szkodliwe.
Pomysł na...
Twarożek ołomuniecki, świeże pieczywo z masłem, zimne piwo... Wie o tym niemal każdy miłośnik serów w Czechach. Ale ten pierwotnie ser stołowy ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni czeskiej.
To stopień dojrzałości powinien być czynnikiem decydującym o sposobie przygotowania w kuchni. Na początku dojrzewania widoczny jest biały rdzeń twarogu. W tym stanie najlepiej nadają się do obróbki cieplnej, np. zapiekania w formie farszu w mięsie, w faszerowanej papryce, smażone w postaci kotletów, czy też „na słodko” – smażone w cieście naleśnikowym, dekorowane świeżymi owocami, polane konfiturą jagodową i bitą śmietaną.
Dojrzewanie twarogu ołomunieckiego trwa nadal. Mają bursztynowy kolor na kroju, zapach jest wyraźniejszy, a na powierzchni nadal wydziela się sebum. Takie twarogi ołomunieckie nadają się do maczania w oliwie lub piwie razem z czosnkiem, cebulą i innymi popularnymi dodatkami według Waszej wyobraźni lub klasycznie na świeżym pieczywie z masłem.
Ołomunieckie serki twarogowe są nie tylko zdrowe, ale dają także nieograniczone możliwości kulinarnych eksperymentów, które z pewnością wzbogacą każde menu.
Historia
Najstarsze wzmianki o wytwarzaniu tego typu sera pochodzą z XVI w. Stanowiły wtedy pośledniejszy gatunek jedzenia. W miarę upływu czasu zyskały jednak pewne miejsce na wszystkich stołach. Obecne były np. na stole Rudolfa II Habsburga.
Początkowo wytwarzane były domowymi metodami we wsiach w okolicy Ołomuńca i aż do XIX w. nazywane były wiejskimi twarożkami. Sprzedawano je na targach w Ołomuńcu. Następnie centrum ich produkcji przesunęło się do Loštic. Od 1892 produkcja związała się z nazwiskiem Josefa Wesselsa i jego syna – Aloisa, którzy otworzyli manufakturę produkującą twarożki. Z czasem stali się potentatami na tym rynku w całych Czechach.
Prawdziwe ołomunieckie twarożki wytwarzane są obecnie tylko przez jedyne przedsiębiorstwo na świecie - firmę A.W. s r.o. Mieści się ona w Lošticach. Tradycja w zakresie tej produkcji sięga tu 1876. Firma produkuje rocznie ok. 2 000 ton twarożków ołomunieckich.
Skład: twarożek, sól kuchenna, regulatory kwasowości E500, E170, kultury mleczne. Alergeny zostały wyszczególnione pogrubioną czcionką.
Wartości odżywcze (na 100g):
- Wartość energetyczna 541 kJ/127 kcal
- Tłuszcze 0,5 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g
- Węglowodany 2,6 g w tym cukry ˂0,4 g
- Białko 28 g
- Sól 4,5 g
Przechowywać w temperaturze od 4 do 8 °C.
Kraj pochodzenia: Czechy
Producent: A. W. spol. s r. o.