Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, Costa d’Oro Biologico 1 l
Oliwa Costa d’Oro Biologico to włoska oliwa extra vergine z oliwek, która jest produkowana zgodnie z zasadami uprawy organicznej. „Biologico” w nazwie oznacza, że jest to oliwa, która jest wytwarzana z oliwek, które były uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów i chemikaliów, zgodnie z normami certyfikacji organicznej.
Oliwa extra vergine z oliwek jest oliwą o najwyższej jakości, pochodzącą z pierwszego tłoczenia oliwek i nie poddawaną rafinacji ani innym procesom chemicznym.
Ma intensywny smak i aromat oliwek.
Produkty BIOLOGICZNE są często wybierane przez osoby dbające o środowisko i zdrową żywność, ponieważ nie zawierają one resztek chemikaliów używanych w konwencjonalnym rolnictwie. Produkty organiczne są bardziej naturalne i zdrowsze. Oliwa BIOLOGICZNA może być używana w kuchni tak samo jak zwykła oliwa extra vergine, ale z dodatkową pewnością, że jest bardziej ekologiczna i wolna od sztucznych pestycydów.
Oliwa „Costa d’Oro Biologico” doskonale pasuje do wielu potraw, w tym:
- sałatek: dodaj łyżkę oliwy do świeżych sałatek. Jej intensywny smak wspaniale podkreśli smaki warzyw i innych składników.
- dip do chleba: zanurz kawałek świeżego chleba w oliwie extra vergine, dodaj odrobinę soli i świeżego pieprzu. To doskonała przekąska.
- makaronów: skrop gotowe dania makaronowe tą oliwą, aby dodać im głębi smaku i aksamitności.
- grillowanych warzyw: polej grillowane warzywa oliwą extra vergine tuż przed podaniem. To nadaje im smak i połysk.
- pieczywa: użyj jej do polewania pieczywa na przykład podczas przygotowywania tostów czy kanapek.
- sosów:oliwa extra vergine może być bazą dla aromatycznych sosów i dressingów do dań mięsnych i sałatek.
Pamiętaj, że smak tej oliwy jest tak bogaty, że często wystarczy niewielka ilość, aby dodać potrawie wyjątkowego smaku.