Oliwa z Oliwek Extra Virgin AU Gold PREMIUM– 250 ml
Odkryj Prawdziwe Złoto z Korfu!
Ta wyjątkowa oliwa jest tłoczona tylko z pierwszego, najmłodszego zbioru oliwek. Ze 100kg powstaje tylko 6 litrów oliwy. Korfianie traktuja ją jak lekarstwo na wzmocnienie, ponieważ jest wyjątkowo odżywcza. Oliwa AU Gold Premium Extra Virgin to wyjątkowy produkt, który przeniesie Cię do malowniczej wyspy Korfu, gdzie rodzina Mavroudis dba o swoje gaje oliwne od pokoleń. Z 2000 drzew oliwnych, z których wiele ma aż 700 lat, wytwarzamy oliwę o niepowtarzalnej jakości, bogatą w naturalne polifenole i aromaty.
Specyfikacja:
- Pojemność: 250 ml
- Data przydatności do spożycia: 10.09.2025
- Klasa: pierwsza – uzyskana bezpośrednio z oliwek przy użyciu tylko procesów mechanicznych
- Kraj pochodzenia: Grecja
- Kwasowość: <0,5%
- Wartość nadtlenkowa: <20 mEqO/Kg
- K270: <0,22
- K232: <2,50
- ΔK/DK: <0,01
Cechuje się intensywnym, owocowym smakiem z nutami migdałów, karczochów i liści oliwnych. Wykazuje korzyści prozdrowotne, dzięki wysokiej zawartości oleokantal i oleaceiny.
Dlaczego warto wybrać AU Gold Premium?
Wyjątkowa Jakość – Oliwa z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno, z oliwek zebranych we wczesnym zbiorze. Charakteryzuje się niską kwasowością na poziomie 0,3% i wysoką zawartością polifenoli, które zapewniają zdrowotne korzyści.
Naturalne Pochodzenie – Oliwki z odmiany Lianolia Kerkira, rodzimej dla Korfu i regionu Morza Jońskiego, produkowanej z pasji przez pokolenia.
Korzyści Zdrowotne – Wysoka zawartość oleokantal i oleaceiny, znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych, ochronnych dla serca, neuroprotekcyjnych i przeciwnowotworowych. Regularne spożywanie oliwy AU Gold Premium może wspierać zdrowie serca i poprawiać funkcje mózgu.
Międzynarodowe Nagrody – Oliwa AU Gold Premium zdobyła prestiżowe nagrody, w tym tytuł jednej z najlepszych oliw na świecie w 2021 roku na New York International Olive Oil Competition oraz nagrodę za jakość na Canadian International Olive Oil Competition.
Leżąca na Morzu Jońskim Korfu to jedna z najpiękniejszych i najbardziej zielonych wysp Grecji, nazywana królową Wysp Jońskich.
Wenecjanie sprowadzili na Korfu w 12 wieku jedyną w swoim rodzaju odmianę oliwek Lianolia. Jest zupełnie inna niż pozostałe gatunki występujące w Grecji: drzewo jest bardzo wysokie i rozłożyste, kwitnie głównie w maju. Owoce są małe, ale mają dużą pestkę i pikantną w smaku skórkę. Proces zbioru również różni się od zbiorów w Grecji kontynentalnej. Na Korfu nie używa się mechanicznych urządzeń - oliwka Lianolia musi spaść sama i wtedy następuje zbiór. Pod drzewami rozkłada się sieci i czeka, aż oliwki same spadną. Zbiór oliwek trwa od października właściwie do końca kwietnia.
Mavroudis to nazwisko rodowe producentów oliwek mieszkających na Korfu w Grecji. Od dziadka, przez ojca, do syna oliwki i oliwa z oliwek są ich życiem. W miarę upływu czasu wraz z pokoleniami stale powiększali i uprawiali gaje oliwne. Obecnie są dumnymi właścicielami ponad 2000 drzew oliwnych kwitnących w licznych gajach oliwnych w południowej części Korfu. Duża część tych gajów składa się z drzewa oliwnego „Lianolia Kerkyra”, odmiany pochodzącej z Korfu, z których niektóre mają ponad 700 lat. Inne odmiany należące do rodziny obejmują Koroneiki - te drzewa oliwne zostały posadzone niedawno i produkują oliwę z oliwek o intensywnym zielonym kolorze, owocowo-trawiastym smaku i charakterystycznym aromacie, bogatym w cenne substancje organoleptyczne, witaminy i niską kwasowość.
Rodzina Mavroudis opracowała i zbudowała w 1992 roku własny młyn do oliwek. Dzięki temu utrzymują wysoką jakość produktu, ponieważ proces tłoczenia jest bardzo ważnym czynnikiem w produkcji oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. Tłocznia Mavroudis przetwarza oliwki w procesie pierwszego tłoczenia na zimno, po prostu miażdżąc świeże, zdrowe oliwki i wydobywając z nich sok. Ten sok z oliwek jest najwyższej jakości oliwą z oliwek, zawierającą duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy, polifenoli, witaminy E, zdrowych tłuszczów i wielu innych korzystnych składników.
Kolejnym krokiem było założenie rozlewni. Obecnie, butelkując i pakując produkty, są w stanie utrzymać wysokiej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia zaraz po jej wyprodukowaniu w młynie. Prawidłowe butelkowanie i przechowywanie oliwy ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania jej świeżości i wysokiej jakości.
Rodzina Mavroudis opracowała proces tworzenia oliwy do perfekcji. Od uprawy, przez zbiór, tłoczenie, kończąc na butelkowaniu. To powoduje, że tworzą prawdziwą i niepowtarzalną Oliwę Premium. Ich produkty to unikalna jakość, wyjątkowy smak, w którym można odnaleźć wyspę Korfu.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin AU Gold PREMIUM Mavroudis Monovarietal – uznawana na całym świecie!
Zdobyła liczne prestiżowe nagrody, świadczące o jej wyjątkowej jakości i smaku:
- Nowojorska Międzynarodowa Konkurs Oliwy z Oliwek / NYIOOC przyznała Au Gold Premium tytuł jednego z najlepszych oliw z oliwek na świecie w 2021 roku.
- Kanadyjski Międzynarodowy Konkurs Oliwy z Oliwek / CIOOC przyznał Au Gold Premium Nagrodę Jakości 2021.
- Berlińskie Globalne Nagrody Oliwy z Oliwek / BGOOA przyznały Au Gold Premium status jednej z globalnych elit oliw z oliwek w 2021 roku.
- Londyński Konkurs Oliwy z Oliwek / IOOC przyznał Au Gold Premium Nagrodę Jakości 2021.
- Komitet Nagrody Olympia Health and Nutrition przynzał Au Gold Premium standard doskonałości dla oliwy z oliwek extra virgin o wysokiej zawartości fenoli.
Sposób użycia:Idealna do sałatek, dressingów, marynat oraz jako dodatek do dań głównych. Doskonała do maczania świeżego chleba oraz przygotowywania sosów.
Przechowywanie:Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła. Poniżej 6 °C oliwa może się skrystalizować, ale wraca do płynnej formy w temperaturze pokojowej bez utraty jakości. Oliwa z wczesnego zbioru może być chwilowo mętna.
W typowej puszce chroniącej produkt przed szkodliwym działaniem słońca, stanowi również atrakcyjny element w kuchni.
Informacje żywieniowe na 100 ml:
- Energia: 824 kcal / 3389 kJ
- Tłuszcz: 91,6 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,8 g
- Węglowodany: 0 gw tym cukry: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
Dlaczego AU Gold Premium?
- Bezglutenowa
- Bez cukru
- Produkowana i butelkowana w strefie wolnej od orzechów
- Wszystkie opakowania są recyklingowalne
Przenieś się do Korfu i ciesz się luksusem oliwy AU Gold Premium Extra Virgin – płynne złoto w każdej kropli!
Sprawdź nasze inne propozycje oliwy z Korfu w sklepie Allegro! ✨
Dodaj odrobinę luksusu do swojej kuchni i ciesz się wyjątkowym smakiem oliwy z oliwek Mavroudis z zielonej wyspy Korfu. Wybierz jakość, na którą zasługujesz!