TU KUPISZ ORYGINALNĄ GRECKĄ OLIWĘ Z REGIONU PELOPONEZ.
PRODUKT IMPORTOWANY.
Jest to oliwa uzyskana tylko z najwyższej jakości oliwek. Wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Jest to oliwa z oliwek odmiany KORONEIKI, które pochodzą z 300 letnich drzew oliwnych.
Kwasowość: 0,1% - 0,6%
Wartość nadtlenku: 20mEq02/kg
Absorbcja ultrafioletu K232 max 2,5 | K270 max 0,1
Oliwa Extra Virgin – oliwa uzyskana z wyciśnięcia soku ze świeżego owocu, w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegająca żadnym procesom chemicznym- czyli oliwa z pierwszego tłoczenia. Jest to 100 % sok z oliwki. Aby oliwa mogła zostać zaliczona do tej kategorii musi spełniać szereg wymagań np. stopień nasycenia tlenem, ilość estrów, wilgotność. Przede wszystkim jednak oceniany jest poziom kwasowości, który nie może być wyższy niż 0,8%. Próbki oliw są badane w laboratorium, gdzie dokonywana jest szczegółowa analiza fizyko-chemiczna. Dodatkowo oliwa przechodzi ocenę organoleptyczną dokonywaną przez profesjonalny panel testerski, którego zadaniem jest opisać jej walory organoleptyczne i wyodrębnić defekty.
Składniki:
- Oliwa Extra Virgin 100%
W 100 ml produktu:
- energia: 3389 kJ / 824 kcal
- tłuszcz: 91,6 g w tym kwasy nasycone 12,8 g
- węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g
- białko: 0 g
- sól: 0 g
Oliwa z oliwek chroni serce przed chorobami poprzez:
- zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie,
- zmniejszenie tzw. złego cholesterolu
- poprawę kondycji naczyń krwionośnych
- poprawę krzepliwości krwi
- obniżenie ciśnienie krwi
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła.
Wyprodukowano dla: FHU Bacowski Spichlerz
Kraj pochodzenia: Grecja
Termin przydatności do spożycia: 19/03/2024
Farinata (socca) z zielonymi oliwkami – wegański placek z mąki z ciecierzycy i oliwy
Składniki:
- szklanka mąki z ciecierzycy
- 6 łyżek nierafinowanej oliwy Extra Virgin Messina + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
- szklanka wody
- pół słoika zielonych oliwek z pestkami w słonej zalewie
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
- spora szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
- sól, roztarta w moździerzu
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z ciecierzycy do miski i stopniowo dodaj wodę, mieszając. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól do smaku, pieprz i ewentualnie rozmaryn. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny lub dłużej. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowego. Wstaw do piekarnika patelnię dostosowaną do użycia w piecu i rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Dodaj do ciasta 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją odrobiną oliwy i wlej ciasto. Wstaw patelnię z powrotem do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż placek ładnie się zrumieni. Gotową farinatę wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Przełóż placek na deskę i podziel na porcje. To rewelacyjny bezglutenowy i wegański zamiennik pieczywa, który można upiec tylko z przyprawami lub ziołami albo dopełnić dowolnym dodatkiem (niekoniecznie roślinnym).