Szanowny kliencie,
To nie jest zwykła aukcja, tutaj znajdą Państwo owoc naszej pasji i zaangażowania podczas wieloletniej pracy jako jedni z pierwszych, którzy zaczęli importować do Polski najlepsze Sycylijskie oliwy, nieustanie od ponad 12 lat.
Dziś chcemy podarować w Państwa ręce skarb natury, w postaci oliw z oliwek, z antycznych odmian oliwek z wulkanu Etny, już niedostępnych na rynkach. Jest to dziedzictwo ziemi Sycylijskiej, która przez wieki była opanowana przez różne cywilizacje, będąc idealnym miejscem dla rolnictwa, ze względu na szczególny mikroklimat.
Dzięki rodzinie CAMUTO, udało się zachować zagrożone odmiany oliwek umiejętnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Naszym celem było chronić te antyczne odmiany aby móc dalej oferować i promować dawne smaki, które znikają z naszej ziemi.
Przedstawiamy Państwu nasze największe przedsięwzięcie, nasza oliwa z oliwek z NASZYCH wykupionych oliwek, z antycznych odmian z wulkanu Etna na Sycylii. Tą oliwą chcemy oferować możliwość spróbowania czegoś ekstremalnie wyjątkowego, co tylko nieliczny mieszkańcy z Etny mogą posmakować z rodziną.
Oliwa z oliwek Extra virgin NOVELLO BIO – z gaju oliwnego CAMUTO
Rodzaj: blend. 90% Nocellara Etnea, 10% antyczne odmiany z Etny
Tłoczenie: na zimno, w ciągu 24H od zbioru ręcznego (nie maszyny)
Okres zbiorów: w całości od 10.10 do 26.10, zbiór 2023.
Wysokość zbiorów: 950m.n.p.n okolice Bronte (Etna)
Charakterystyka: niefiltrowana, niedekantowana. Oliwa Novello
Kwasowośc: 0,18% (badania z 2024r.)
Plantacja: brak pestycydów, herbicydów, nawozów oraz innych substancji.
Rodzaj uprawy: nieintensywny
Wydajność owoców: z 100kg oliwek wychodzi 15L oliwy. Zbiory limitowane
- Wygląd: Zielonkawa, mętna, nie przejrzysta
- Zapach: Silnie odczuwalny zapach cytrusów, migdałów i orzechów
- Smak: Bardzo ostry, rześki, przypominający trawę cytrynową
Oliwa posiada Gwarancje TEKNAFOOD (stempel) oraz certyfikat BIO, cały proces powstania jest kontrolowany oraz mamy podgląd do naszych drzewek oliwnych i znane są nam wszystkie wydarzenia związane z drzewkami (pielęgnacja, przechowywanie na zimę, kwitnięcie, zbiory itd.).
Wartości odżywcze na 100g: Tłuszcz 91,6g, w tym nasycone tylko 10g
Termin do spożycia: 10.06.2025
CAMUTO - agronom, rolnik z Etny. O naszej oliwie...
"Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia powstała z chęci zachowania i zwiększenia różnorodności biologicznej naszego terytorium. Prowadzimy nieintensywną uprawę oliwek, która polega na utrzymaniu małych poletek mieszanych, na których rolnicy tradycyjnie sadzili drzewa oliwne wraz z innymi uprawami w celu produkcji domowej oliwy. Naszą misją jest ochrona starożytnej tradycji w celu ochrony bogatej różnorodności i rozwiązłości typowej dla tego terytorium. Ekspansja terytorialna firmy doprowadziła na przestrzeni lat do zwiększenia powierzchni przeznaczonej pod uprawę drzew oliwnych, obecnie zlokalizowanej w trzech różnych gminach obszaru Etny. Oliwki (głównie Nocellara dell'Etna i inne lokalne odmiany) są w całości zbierane ręcznie w różnym czasie, aby zagwarantować odpowiedni poziom dojrzałości, i natychmiast przetwarzane. Ostateczna mieszanka powstaje poprzez połączenie różnych partii pochodzących z różnych gleb, z których każda charakteryzuje się różnymi nutami aromatycznymi, które połączone razem tworzą niepowtarzalny smak oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Camuto".
Marka Camuto narodziła się z pomysłu Federico Camuto, młodego agronoma który postanowił założyć własną farmę. Wiedzę i umiejętności zdobył towarzysząc w pracy ojcu oraz dziadkowi, znanym producentom pistacji Bronte od 1974 roku.
Od początku poświęcił swoją energię na uprawę rodzinnej ziemi (pistacje z Bronte, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie z Etny i drzewa oliwne z Nocellara Etnea), rozszerzając jej zasięg i promując jej owoce poprzez wykonane z nich przetwory. Dla Camuto szacunek i ochrona różnorodności biologicznej Etny są podstawą rolnictwa: w rzeczywistości ziemie uprawne nigdy nie są całkowitymi monokulturami, ale roślinami rosnącymi w synergii z otaczającą je dziką przyrodą.
Stojąc na straży natury marka Camuto trzyma chemię z dala od swoich upraw i produktów. Rozwijając wielowiekową tradycję i poświęcając się heroicznej pracy, miłości do lokalnych upraw oraz szacunku do przyrody.