Drogi Kliencie,
przedstawiamy limitowaną oliwę z naszych sycylijskich oliwek Nocellara Etnea, pochodząca z prywatnego zbioru producenta Emanuele Calogero.
Odpowiednia oliwa dla koneserów oraz weteranów jakościowych oliw z wczesnych zbiorów. Zdobywca wielu tytułów międzynarodowych.
Jako rodowici Sycylijczycy, mieszkańcy z pod wulkanu Etny skąd pochodzimy, oliwy od producenta Frantoio Emanuele są wynikiem naszej wieloletniej selekcji wśród producentów oliw monocultivar.
Tradycyjna oliwa z oliwek najwyższej jakości:
DOSTAWA z 19.08 - świeża partia ( i ostatnia dostępna partia w tym roku)
- autorska FRANTOIO EMANUELE 3L
Tylko i wyłącznie z oliwek zebranych u podnóży wulkanu Etna – Sycylia.
Tłoczona na zimno w ciągu 24 H metodami mechanicznymi – Nie filtrowana – 100% Italiano
Rodzaj oliwy: Extra Vergine monocultivar Nocellara Etnea ( top3 włoskich gatunków)
Charakterystyka: Niefiltrowana - wczesny zbiór prywatny
Cechy: Intensywna
Gęstość: średnia
Kwasowość: < 0,2% bardzo niska
Gatunek Oliwek: "Nocellara Etnea" 95% - "Moresca" 5%
Wysokość zbioru: od 400m do 700m n.p.m (Wulkan Etna)
Zbiór: wczesny - ręczny, w pierwszej połowie października
Tym wcześniej zbierane oliwki, tym mniej kwasowości będzie miała oliwa!
Termin przydatności: 12.2025
Zapach: Silnie odczuwalny zapach ziół i warzyw
Smak: balansowana ostrość, wyczuwalna delikatna goryczka typowa dla bardzo wczesnych zbiorów. Nuty migdałów, pomidorów oraz owoców leśnych.
Zastosowanie: zalecane tylko na surowo w daniach, w których oliwa jest na pierwszym planie i odgrywa kluczową rolę. W towarzystwie deski serów/wędlin z pieczywem, z pomidorami, z prostymi sałatkami oraz białymi rybami
Na oliwie można smażyć do 210°C, to więcej niż inne oleje.
Cytat producenta:
Rodzinna tradycja kultywowana przez kolejne pokolenia i wieloletnie doświadczenie zdobyte w produkcji oliwy z oliwek to najlepsza gwarancja dla konsumenta!
Nasza oliwa była, jest i będzie zawsze...100%ITALIANO.
Sycylijskie przedsiębiorstwo rolne frantoio Emanuele ( dawniej jako Camolio, od brata):
rozpościera się na 5 hektarach w Motta S. Anastasia (CT) na lekko pagórkowatym terenie.
Ziemia wulkaniczna i wysokość plantacji, są niezbędnymi czynnikami dla odmiany oliwek jak „Nocellara Etnea”
i „Moresca”. Tam powstaje niezwykle doceniona oliwa 100% italiano, niefiltrowana, charakteryzująca się
przyjemnym smakiem i zupełnym brakiem gorzkości.
Zbiory oliwek i produkcja oliwy z oliwek
Starannie zbierane ręcznie oliwki są przewożone do tłoczni i gdzie są zgniatane w ciągu tego samego dnia, aby
zagwarantować i utrzymać jak najdłużej właściwości organoleptyczne oliwy.
Tłoczenie odbywa się w tradycyjnej prasie mechanicznej, dzięki czemu oliwa na długo zachowuje zapach, smak i kolor.
Z każdych 100 kilogramów oliwek uzyskiwane jest średnio 15 do 20 litrów oliwy z oliwek.
Właśnie dlatego oliwy Camolio to produkt najwyższej jakości, powstający z
użyciem metody z pewnością najdroższej, ale jedynej która gwarantuje czystość i wyjątkowe cechy, takie jak:
bezkompromisową jakość, gwarantowana świeżość !
Właściwości zdrowotne naszej oliwy :
- Niefiltrowana oliwa jest doskonałym partnerem w walce z cholesterolem, dzięki zawartości polifenoli oraz przeciwutleniaczy.
- Osad: jest gwarancją naturalności oliwy, mała ilość osadu wskazuje na to, że oliwa jest niefiltrowana i świeża.
- Pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, w szczególności witamin oraz błonnika.
- Uodparnia żołądek w procesie trawienia.
- Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki witaminom A,D i K.
- Zawiera dużą ilość witaminy E (około 20mg/100g), niezbędną do prawidłowego funkcjonowania serca.
- Przeciwdziała chorobom nowotworowym czy nadciśnieniu.
- Witamina E ma również efekt pielęgnujący i odżywczy dla skóry.