Olio Extra Vergine di Oliva- Camolio od 1856r. MORESCO
Tradycyjna oliwa z oliwek najwyższej jakości.
Tylko i wyłącznie z oliwek zebranych u podnóży wulkanu Etna – Sycylia.
Tłoczona na zimno w ciągu 24 H metodami mechanicznymi – Nie filtrowana – 100% Italiano
Aromatyzowana infuzją - CHILLI butelka 250ml
Rodzaj oliwy: Extra Vergine mono-cultivar
Charakterystyka: nie filtrowana. Brak gorzkości!
Gęstość: średnia
Kwasowość: od 0,2% bardzo niska
Gatunek Oliwek: "Nocellara Etnea" 95% - "Moresca" 5%
Wysokość zbioru: od 400m do 700m n.p.m (Wulkan Etna)
Składniki: oliwa z oliwek Moresco 95%, chilli 5%.
Zbiór: ręczny - listopad.
Termin przydatności: do 12.2025r
Infuzja na zimno, to naturalny proces aromatyzowania oliw, który nie wpływa na jakość ani na zdrowe walory organoleptyczne zawarte w oliwie z oliwek. Infuzja trwa ok.2 miesiące w niskich temperaturach zanim oliwa pochłonie zapachy, smaki i aromaty esencji. Po tym okresie owoce zostają wyciągnięte i dopiero wtedy zostaje butelkowana oliwa. Oliwy nie posiadają owoców/warzyw na dnie, ponieważ wtedy musiałyby przejść proces stabilizacji, który nie jest naturalnym procesem ponieważ odbywa się w wysokich temperaturach, tracąc najważniejsze cechy zdrowotne oliwy
Zastosowanie: najlepiej na surowo! :)
Na oliwie można smażyć do 210°C, to więcej niż inne oleje.
Opis producenta:
Rodzinna tradycja kultywowana przez kolejne pokolenia i wieloletnie doświadczenie zdobyte w produkcji oliwy z oliwek to najlepsza gwarancja dla konsumenta!
Nasza oliwa była, jest i będzie zawsze...100%ITALIANO.
Sycylijskie przedsiębiorstwo rolne Camolio:
( Olisir s.n.c od 1856r) rozpościera się na 5 hektarach w Motta S. Anastasia (CT) na lekko pagórkowatym terenie.
Ziemia wulkaniczna i wysokość plantacji, są niezbędnymi czynnikami dla odmiany oliwek jak „Nocellara Etnea”
i „Moresca”. Tam powstaje niezwykle doceniona oliwa 100% italiano, niefiltrowana, charakteryzująca się
przyjemnym smakiem i zupełnym brakiem gorzkości.
Zbiory oliwek i produkcja oliwy z oliwek
Starannie zbierane ręcznie oliwki są przewożone do tłoczni i gdzie są zgniatane w ciągu tego samego dnia, aby
zagwarantować i utrzymać jak najdłużej właściwości organoleptyczne oliwy.
Tłoczenie odbywa się w tradycyjnej prasie mechanicznej, dzięki czemu oliwa na długo zachowuje zapach, smak i kolor.
Z każdych 100 kilogramów oliwek uzyskiwane jest średnio 15 do 20 litrów oliwy z oliwek.
Właśnie dlatego oliwy Camolio to produkt najwyższej jakości, powstający z
użyciem metody z pewnością najdroższej, ale jedynej która gwarantuje czystość i wyjątkowe cechy, takie jak:
bezkompromisową jakość, gwarantowana świeżość !