Wyprodukowana wyłącznie dla Amway przez Carapelli Firenze SpA (certyfikat: UNI EN ISO 9001: 2000). Najwyższej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia, wytwarzana mechanicznie z najlepszych śródziemnomorskich oliwek. Stanowi mieszaninę oliw z oliwek pochodzących z regionu Unii Europejskiej.
Oliwa z oliwek Extra Virgin 2x750 ml
- Wyprodukowana specjalnie dla Amway we współpracy z Carapelli Firenze – czołowym włoskim producentem wysokiej jakości produktów luksusowych.
- Najwyższa jakość przekraczająca wymogi prawne.
- Do produkcji wykorzystuje się tylko najlepsze, ręcznie zbierane oliwki z rejonu Morza Śródziemnego.
- Ręczne zbieranie mniej naraża owoce na obtłuczenia i gwarantuje ich niską kwasowość (ok. 0,3%).
- Zawiera w kwas oleinowy, polifenole i witaminę E.
W kuchni śródziemnomorskiej oliwa z oliwek jest tradycyjnie stosowana do: pieczenia, smażenia, grillowania, do sosów, dressingów, marynat, jako składnik do gotowania itd. Jednak ze względu na fakt, iż nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek mogą ulec zniszczeniu w wysokich temperaturach, nie zalecamy stosowania oliwy do smażenia, grillowania i pieczenia.
Dodatkowe rady
Przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w 20°C. Podczas przechowywania w temperaturze poniżej 7°C może wystąpić wytrącenie się niektórych związków (tzw. precypitacja). Jest to zjawisko normalne, gdyż kwasy tłuszczowe mają tendencję do krzepnięcia, co nie wpływa na jakość produktu. W przypadku wytrącenia się kwasów tłuszczowych trzymaj oliwę przez przynajmniej osiem godzin w temperaturze pokojowej, a wrócą one do swojej płynnej formy.