OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 250ml. Vesu
Jeden z najstarszych olejów. Zastosowanie oliwy z wytłoczyn z oliwek jest bardzo szerokie i wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale również podczas zabiegów kosmetycznych.
Składniki: oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia, najwyższa jategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek, wyłącznie za pomocą środków mechnicznych.
Wartość odżywcza:
Energia 3404 kj / 828 kcal,
tłuszcz 92 g., nasycone kwasy tłuszczowe 13 g.,
węglowodany 0 g., w tym cukry 0 g., błonnik 0 g., białko 0 g., sól 0 g.
Oliwa z oliwek jest produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także dobroczynny skwalen. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL). Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Ponadto oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach. Zawarte w niej przeciwutleniacze (a zwłaszcza polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i w ten sposób, wzmacniając błony komórkowe, przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo. Co więcej, ten naturalny tłuszcz usprawnia proces trawienia i pozwala szybciej pozbyć się z organizmu toksyn. Ma także dobry wpływ na proces wzrostu kości u dzieci.