Targroch Oliwa z oliwek - 1000 ml
Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno
Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni - wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje pod nazwą oliwa z oliwek, jednak prawidłowo powinna być określana jako olej oliwkowy, olej z oliwek lub po prostu oliwa. Nie istniałaby bez niej prawdziwa, wiejska sałatka grecka (choriatiki), słynny sos vinaigrette czy śródziemnomorskie przystawki (mezedes). To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni grekofilów, ale wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia.
Zastosowanie:
- Dodatek do sałatek, dipów czy zimnych sosów, jak i do potraw, które wymagają obróbki termicznej - pieczenia czy smażenia.
- Jeśli chcemy w pełni wykorzystać jej właściwości zdrowotne, warto spożywać ją przede wszystkim na zimno.
- Świetnie smakuje również dodana do z wszelkich dań z makaronem czy warzywami.
- Oliwę Extra Virgin można też stosować jako dodatek do pieczywa czy zamiennik innych tłuszczów do smarowania.
Skład:
- Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.
Ważne:
- Podczas wyboru oliwy warto zwrócić uwagę na jej typ i opakowanie. Oliwy z oliwek Extra Virgin producenta Targroch sprzedawane są w butelkach chroniących je przed światłem - np. z ciemnego szkła.
- Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- W zakładzie pakowane są również: sezam, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Producent: TAR-GROCH-FIL, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn.