Oliwa Extra Virgin z oliwek BIO
Opakowanie - metalowa puszka 3000ml
Wyjątkowa oliwa z rodzinnego gospodarstwa we wsi Menzel Kamel w sercu Tunezji.
Niefiltrowana, tłoczona mechanicznie na zimno w dniu zbiorów w temperaturze do 26C.
Bardzo niska kwasowość 0,3% do 0,4%
Najlepiej spożyć przed: 18.10.2024
Włoska, grecka a może hiszpańska? Jaka oliwa jest najlepsza? Zapytajcie każdego znawcy, a opinia będzie jedna - tylko oliwa arabska.
To właśnie oliwy z Libanu, Maroka ale szczególnie z Tunezji, uznawane są za najlepsze na świecie. Zanim drzewa oliwne zawędrowały do Europy, w krajach arabskich gaje oliwne i tłocznie oliwy były od dawna elementem kultury rolniczej.
Uwarunkowania klimatu, wyjątkowa gleba a także kultura i tradycja decydują o tym, że żadna inna oliwa nie może się równać z arabską.
Méditerroir to marka oliwy z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego w Tunezji, gdzie od wielu pokoleń kultywowana jest sztuka i tradycja uprawy drzewek oliwnych oraz tłoczenia oliwy.
Mediterroir posiada certyfikat upraw Demeter, była też pierwszą marką w Tunezji, która otrzymała certyfikat pochodzenia IDP Indication de Provenance.
Oliwki zbierane są ręcznie, i jeszcze tego samego dnia tłoczone w celu uzyskania najwyższej jakości oliwy.