Oliwa z oliwek 750 ml Messara Critida extra virgin
MESSARA PDO Extra Virgin Olive Oil 0.2% kwasowości słynie z wyjątkowych właściwości, które wynikają z jej pochodzenia. Produkcja tej oliwy odbywa się zgodnie z określonymi restrykcyjnymi normami. Do oliwy wybiera się tylko dojrzałe owoce oliwki, a następnie produkuje się oliwę metodą tłoczenia na zimno w jak najkrótszym czasie po zbiorach. Tym sposobem oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zachowuje wszystkie swoje naturalne korzyści zdrowotne i smakowe.
- Nazwa: MESSARA PDO Extra Virgin Olive Oil
- Pojemność: 750 ml
- Kraj pochodzenia: Grecja
- Opakowanie: Butelka
- Kwasowość: 0,2 %
- Produkt:100% naturalny
- Zbiór: 2022
Oliwa z oliwek extra virgin Messara to kwestia natury, klimatu i różnorodności. Odmiana Koroneiki idzie w parze z klimatem i glebą równiny Messara, tworząc wyjątkową oliwę z oliwek o wyrazistym charakterze i temperamencie. Bogaty zielony kolor z nutami migdałów i karczochów oraz pikantnym posmakiem.
Oliwa z oliwek Messara 0.2% to wyjątkowa oliwa z pierwszego tłoczenia o bardzo niskiej kwasowości. Jest idealna do wszystkich zastosowań kulinarnych m.in na surowo do sałatek, czy świeżego pieczywa.
Wartość odżywcza w 100ml:
- Wartość energetyczna 3389kJ/824kcal
- Tłuszcz – 91.6g, w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone – 12.6g
- jednonienasycone – 72.2g
- wielonienasycone - 6.8g
- Węglowodany - 0g, w tym cukry – 0g
- Białko - 0g
- Sól - 0g
Oliwę należy przechowywać w zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temperaturze pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.
Oliwa z oliwek powinna być spożyta maksymalnie w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.
Critida Bio Cretan Olive Oil to firma rodzinna (1912) z doświadczeniem i tradycją w produkcji oliwy z oliwek. Została założona w Heraklionie na Krecie.
Specjalizuje się w handlu dwiema kategoriami standaryzowanej oliwy z oliwek: extra virgin i organiczną. Firma produkuje i sprzedaje również pasty z oliwek, proste i ekologiczne, oliwki i produkty delikatesowe, które łączą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z tradycyjnymi kreteńskimi ziołami, takimi jak tymianek, rozmaryn, czosnek i papryka. Wszystkie produkty firmy są sprawdzane pod kątem jakości, zgodnie z normami międzynarodowymi i europejskimi. Od 1999 roku Critida posiada certyfikat DIO w zakresie standaryzacji i marketingu ekologicznej oliwy z oliwek. Firma posiada wiele certyfikatów potwierdzających jakość produktów oraz była wielokrotnie nagradzana za swoje produkty przez krajowe i międzynarodowe organizacje.
Import i dystrybucja: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?
- Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K.
- Spowalnia procesy starzenia się
- Doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci
- Pomaga przy problemach zdrowotnych tj.:
- miażdżycy,
- kamicy żółciowej,
- nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach,
- zapobiega tworzeniu się wolnych rodników
- wspaniale oczyszcza
- reguluje procesy trawienne.
Oliwę klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy miażdży się oliwki na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki. Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.