Oliwa Novello, czyli z pierwszych zbiorów, oznacza, że posiada ona nie tylko najwyższe walory smakowo-zapachowe, ale jest też najzdrowsza. Dostarczy Twojemu organizmowi olbrzymią porcję cennych przeciwutleniaczy. Tłoczy się ją z pierwszych, nie zawsze jeszcze mocno dojrzałych i najczęściej zbieranych ręcznie, oliwek. Takie oliwki są dużo mniej wydajne, niż te, z których oliwę tłoczy się późną jesienią i zimą. Ma to wpływ na cenę tej oliwy.
Oliwa extra vergine Novello 2023 właściwości
Tłoczona za pomocą metody mechanicznej. Tłoczenie odbywa się tylko i wyłącznie na zimno. Oliwki wykorzystane do produkcji tej oliwy pochodzą tylko i wyłącznie z terenu Włoch. Oliwa charakteryzuje się brakiem klarowności ze względu na brak etapu filtracji po procesie tłoczenia. Powoduje to że zawiera ona jeszcze mikro drobinki oliwek które pozostały po procesie tłoczenia.
Oliwę Novello zdecydowanie rekomendujemy spożywać na surowo, jako dodatek do pieczywa, warzyw, serów, mięs.
Ta oliwa została wyprodukowana z następujących odmian oliwek:
✅ Moraiolo, która jest ceniona za bardzo wysoki poziom (jeden z najwyższych wśród oliwek) właściwości antyoksydacyjnych.✅ Frantoio nadająca oliwom charakterystycznej goryczki.✅ Leccino ta odmiana z kolei jest najdelikatniejsza, więc balansuje gorycz pozostałych.
Kwasowość <0,35