Oliwa z pierwszego tłoczenia Egologiczna oraz Ograniczna Extra Virgin – Verde Salud – 1 l.
OKAZJA!!! Cena jest obniżona! Obniżka wynika ze względu na krótki okres "najlepiej spożyć przed".
Ekologiczna oraz Organiczna oliwa z oliwek Extra Virgin VERDE SALUD w puszce o objętości 1 l. . Oliwa przygotowana dla smakoszy, osób szczególnie zwracających uwagę na produkty zdrowe i ekologiczne. Jest ona wyprodukowana z odmiany Picual oraz chroniona nazwą pochodzenia Sierra de Mágina de Jaén. Oliwa jest pozyskana z produkcji ekologicznej, uzyskana przez ekstrakcję na zimno w temperaturze od 22ºC do 24ºC. Oliwa wyprodukowana z oliwek zbieranych w październiku oraz listopadzie oraz charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy oraz polifenoli.
Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość.
Ta oliwa ma kwasowość na poziomie poniżej 0,2%.
Oliwki Picual to najbardziej popularna i długowieczna odmiana wśród uprawianych drzew oliwnych. Gatunek Picual wywodzi się z Hiszpanii, jest odporny na większe amplitudy temperatur oraz dobrze znosi przymrozki. Nazwa oliwy pochodzi od podłużnego kształtu owocu (pico znaczy szczyt, dzióbek). Oliwa z tej odmiany oliwek, charakteryzuje się pikantnością i goryczką. Wczesne zbiory tego owocu pozwala otrzymać wspaniałą oliwę z oliwek o wyrafinowanym smaku z zielonymi nutami trawy, pomidora i figowca.
Produkowana z odmiany : PICUAL.
Zbiory: 2021/2022
Termin najlepiej spożyć przed: 31.05.2023.
Ekologiczna Oliwa - nagrody
Niskotemperaturowy system produkcji oraz zastosowany proces pozwalają uzyskać oliwę najwyższej jakości.
Trujal de Mágina w ciągu dwunastu lat produkcji jako pierwsza zajęła się uzyskaniem ekologicznej oliwy o najwyższej jakości Extra Virgen oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Co roku nasza oliwa z oliwek zostaje wyróżniona niektórymi z nagród przyznanych przez Denominación de Origen za jakość oraz innymi premiami jak ALCUZA (za najlepszą butelkę), LECHUZA (za najlepszy gaj oliwny) oraz inne.
Oliwa z oliwek – Warto wiedzieć
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 70g jednonienasyconych (kwas oleinowy) i 9g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100g.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Ciekawostka. Oliwą może być nazywany tylko tłuszcz uzyskany z oliwek. Oliwki to jest jedyny owoc z którego pozyskuje się tłuszcz roślinny, i który może nosić miano „oliwa”. Wszystkie inne tłuszcze pozyskane z tłoczenia z nasion lub pestek owoców noszą miano „oleje”.
Wartości odżywcze
- Wartości odżywcze: w 100ml
- Wartość energetyczna: 3404 kJ / 828 kcal
- tłuszcz: 92 g
- w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone: 13g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 70 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 9 g
- węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
- białko: 0 g
- sól: 0 g
Kraj pochodzenia: Jaen, Andaluzja, Hiszpania.