Oliwa z pierwszego tłoczenia (extra-vergine) z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna olejarnia DESANTIS (Bitonto/Bari) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 butelki oliwy DESANTIS Olio Extra Vergine di Oliva Sigillo d'Oro Origine Unione Europa.
Objętość: 1L.
Najlepiej spożyć przed: 28.09.2021 r.
Zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych poniżej 0,8% objętości – zgodna z normą włoską CEE 136/66 z późniejszymi zmianami, a w szczególności: BA/006 REG. CE 2815/98.
Butelkę przechowywać w miejscu ocienionym, przewiewnym i suchym, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Oferta DESANTIS Sigillo d'Oro to najwyższej klasy odmiana oliwy złocistej Extra Vergine, jaka istnieje na światowym rynku, której flagowy produkt zakładu nosi miano Złotej Pieczęci (Sigillo d'Oro) i jest wyrobem spełniającym najnowsze wymagania jakościowe Unii Europejskiej.
Mieszanka starannie wybranych olejów/ingredientów z wyselekcjonowanych owoców z nasłonecznionych plantacji na wzgórzach Puglii, z gajów oliwkowych rosnących na ziemiach nieskażonych biologicznie. Oliwki obrobiono na świeżo na miejscu tylko za pomocą urządzeń mechanicznych, a ciecz poddano bardzo dokładnym procesom filtrowania.
Ze względu na wykwintny smak i łagodny bezzapachowy charakter oliwa ta jest polecana na zimno do każdego rodzaju lekkich potraw, zarówno pieczonych jak i surowych. Nie smażyć na niej, lecz ewentualnie podsmażać (można podlewać nią pod koniec duszenia mięs), oraz uszlachetniać potrawy przygotowywane na surowo, zwłaszcza sałatki warzywne.
CHARAKTERYSTYKA: Wyrób wyłącznie ze świeżych, wyselekcjonowanych najdorodniejszych owoców, które po oddzieleniu od liści i umyciu natychmiast wyciśnięto i przefiltrowano zgodnie z wymogami Unijnymi.
Kolor: jasnozłocisty z zielonymi przebłyskami.
Smak: lekko pikantny z domieszką słodkości.
Zapach: delikatny i miły świeżych owoców z drzewa oliwkowego.
Ciecz: konsystentna.
Kwasowość: poniżej 0,5
TERMINOLOGIA:
Według normy CEE 1513-2001 olej z oliwy vergine (z pierwszego tłoczenia) to olej z owoców oliwki otrzymany w wyniku procesów mechanicznych lub innych procesów fizycznych, w warunkach które nie powodują pogorszenia jakości oleju, z owoców, które nie były poddawane żadnej innej obróbce z wyjątkiem mycia, drylowania i filtrowania.
- „Extra Vergine” – oliwa z oliwek tłoczona na zimno; zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych nie przekracza 1% objętości; zalecana na surowo do sałatek;
- „Vergine” – zawartość – j/w WKT – powyżej 1%, ale mniej niż 2% objętości.
TESTOWANIE:
DO KOSZTOWANIA OLEJU NALEŻY UŻYĆ CZEGOŚ NEUTRALNEGO, NP. CHLEBA LUB GOTOWANEGO LETNIEGO ZIEMNIAKA, KTÓRE - DZIĘKI SWEJ KALORYCZNOŚCI - SPRZYJAJĄ UWALNIANIU SIĘ SUBSTANCJI LOTNYCH, ODPOWIEDZIALNYCH ZA AROMAT OLIWY.
OLEJ MOŻNA OCENIAĆ NA POZIOMIE:
1) POWONIENIA – BY DOSTRZEC POZYTYWNE NUTKI AROMATYCZNE, JAK NP. OWOCOWOŚĆ, ZAPACH ROŚLIN CZY WARZYW (KARCZOCHÓW, POMIDORÓW, ZIÓŁ AROMATYCZNYCH, MIGDAŁÓW), ALE RÓWNIEŻ TE NEGATYWNE, NP. ZJEŁCZAŁOŚĆ, SFERMENTOWANIE.
2) SMAKÓW (DOUSTNIE) – BY OKREŚLIĆ W TEN SPOSÓB GORZKOŚĆ CZY PIKANTERIĘ, JAKO CECHY POZYTYWNE (NIEKLASYFIKOWALNE JAKO WADY).