Wychodząc naprzeciw klientom korzystającym z obu naszych kont – ITALIAMO_APETITO (delikatesy) oraz ITALIAMO_CAFFE (kawy) – uprzejmie informujemy, że będziemy je stopniowo łączyć, by docelowo wygasić niniejsze.
Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 288 411
Oliwa z pierwszego tłoczenia (extra-vergine) z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna firma SALOV/Sagra (Massarosa/Lucca) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 butelki oliwy tłoczonej na zimno z oliwek SAGRA/Salov Olio extra vergine di oliva "Grandulivo".
Objętość: 1L.
Najlepiej spożyć przed: 12.2020 r.
Produkt przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Charakterystyka:
Smak: zrównoważony.
Kolor: żółte złoto z zielonymi refleksami.
Zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych poniżej 0,8% objętości – zgodna z normą włoską CEE 136/66 z późniejszymi zmianami.
TERMINOLOGIA:
1. „Extra Vergine” – oliwa z oliwek tłoczona na zimno; zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych nie przekracza 1% objętości; zalecana na surowo do sałatek;
2. „Vergine” – zawartość – j/w WKT – powyżej 1%, ale mniej niż 2% objętości.
Oferta SAGRA Olio extra vergine di oliva "Grandulivo" to produkt z historycznego regionu gajów oliwkowych wokół miasta Lucca. Odmiana oliwy Extra Vergine z nasłonecznionych wzgórz Toskanii, bardzo poszukiwana na świecie, tloczona na zimno z wyselekcjonowanych owoców własnych plantacji, poddanych dokładnym procesom filtrowania. Z uwagi na swój łagodny charakter oliwa ta jest polecana do każdego rodzaju lekkich potraw, zarówno pieczonych jak i surowych. Nie smażyć, lecz podsmażać (zalecana do duszenia mięs), oraz polewać na surowo, zwłaszcza sałatki warzywne.
TESTOWANIE:
DO KOSZTOWANIA OLEJU NALEŻY UŻYĆ CZEGOŚ NEUTRALNEGO, NP. CHLEBA LUB GOTOWANEGO LETNIEGO ZIEMNIAKA, KTÓRE - DZIĘKI SWEJ KALORYCZNOŚCI - SPRZYJAJĄ UWALNIANIU SIĘ SUBSTANCJI LOTNYCH, ODPOWIEDZIALNYCH ZA AROMAT OLIWY.
OLEJ MOŻNA OCENIAĆ NA POZIOMIE:
1) POWONIENIA – BY DOSTRZEC POZYTYWNE NUTKI AROMATYCZNE, JAK NP. OWOCOWOŚĆ, ZAPACH ROŚLIN CZY WARZYW (KARCZOCHÓW, POMIDORÓW, ZIÓŁ AROMATYCZNYCH, MIGDAŁÓW), ALE RÓWNIEŻ TE NEGATYWNE, NP. ZJEŁCZAŁOŚĆ, SFERMENTOWANIE.
2) SMAKÓW (DOUSTNIE) – BY OKREŚLIĆ W TEN SPOSÓB GORZKOŚĆ CZY PIKANTERIĘ, JAKO CECHY POZYTYWNE (NIEKLASYFIKOWALNE JAKO WADY).
W 1919 r. grupa kupców i producentów oliwy z Lucchi, pod wodzą rzutkiego Dino Fontany, połączyła się, aby stworzyć jedną większą i silniejszą firmę. Tak narodziła się Spółka Akcyjna Lucchese Olii e Vini (S.A.L.O.V.). Dziś zakład SALOV należy do największych i najnowocześniejszych w Europie. Salov jest właścicielem marek Filippo Berio, obecnych na rynku od 1867 roku, oraz Sagry, która powstała w Mediolanie pod koniec lat 50. XX wieku, ale zawsze była zakorzeniona w Toskanii, w prowincji Lucca, a dokładniej w miejscowości Massarosa, w parku przyrody z jeziorem Massaciuccoli. Doskonała jakość produktów i dbałość o szczegóły pozwoliły Salovowi odnieść sukces na poziomie krajowym i międzynarodowym (marka jest obecna w 75 krajach na całym świecie). W latach 60. olej Sagra jest rozpowszechniony w całych Włoszech. W 1979 roku Salov kupuje rodzinną markę Fontanów – Sagrę. W rzeczywistości wielowiekowe doświadczenie w branży olejarskiej (Berio, Sagra) gwarantuje głęboką znajomość środków i surowców, ze szczególnym uwzględnieniem pilnowania jakości oliwy, czyli jej smaku. Produkt wysokiej klasy rodzi się przede wszystkim poprzez ciągłe kontrole całego łańcucha produkcyjnego, od wyboru najlepszych dostawców, poprzez znaczące inwestycje w maszyny i urządzenia, aż po badanie innowacyjnych materiałów opakowaniowych, niezbędnych do zapewnienia idealnej trwałości produktu. Gigantyczne konsrocjum SALOV za swoje solidne fundamenty uważa trzy wartości, którymi się kieruje od momentu powstania firmy: 1. to znajomość ziemi i upraw, odmian oliwek i ich specyfiki. 2. pełna kontrola produkcji, z przestrzeganiem najbardziej rygorystycznych parametrów dotyczących wymogów sanitarnych. 3. wrażliwość i kultura w odniesieniu do olejków smakowych, aby stale zachować ich pożądane przyjemne cechy jakościowe w produkcie końcowym. To właśnie oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (Extra Vergine) wymaga dogłębnej znajomości surowca, aby uzyskać olej o stałej charakterystyce organoleptycznej w określonym czasie; w rzeczywistości niezwykle ważna jest umiejętność degustatorów tworzących taki produkt. Firma, pomimo silnego skoncentrowania się na eksporcie, pozostaje wierna swoim początkom, realizując bardzo ważne projekty na terenie lokalnym. W 1995 roku rodzina Fontana zakłada plantację badawczą „La Traversagna”: ponad 100 hektarów ziemi uprawnej z różnymi odmianami drzew oliwnych (25 tysięcy!) na terenie przyrodniczego parku Naturale di Migliarino / San Rossore, gdzie prowadzi się naukowo-rozwojowe badania laboratoryjne. „Traversagna” rozciąga się na płaskim terenie u podnóża wzgórz Toskanii, które wyznaczają granicę między prowincjami Lucca i Piza. Wszystkie te wartości doskonale odzwierciedlają misję firmy: wybór, produkcję i dystrybucję wysokiej jakości olejów na całym świecie, w celu zaspokojenia potrzeb klientów.