Oliwa z pierwszego tłoczenia (extra-vergine) z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna firma FIORENTINI Firenze Spa (Tavarnelle Val Di Pesa / Florencja) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 butelki oliwy FIORENTINI Firenze Spa Colleantico Olio Extra Vergine di Oliva il Classico.
Objętość: 1L.
Najlepiej spożyć przed: 03.02.2022 r.
Produkt przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Charakterystyka:
Smak: delikatny i słodkawy.
Zapach: dostrzegalny, przyjemny, świeżych zielonych oliwek.
Kolor: błyszcząco złotawy.
Zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych poniżej 0,8% objętości – zgodna z normą włoską CEE 136/66 z późniejszymi zmianami.
TERMINOLOGIA:
1. „Extra Vergine” – oliwa z oliwek tłoczona na zimno; zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych nie przekracza 1% objętości; zalecana na surowo do sałatek;
2. „Vergine” – zawartość – j/w WKT – powyżej 1%, ale mniej niż 2% objętości.
Oferta FIORENTINI Firenze Spa Colleantico il Classico to odmiana oliwy Extra Vergine z nasłonecznionych wzgórz Toskanii (oliwy z gajów tego regionu są bardzo poszukiwane na świecie) zmieszana ze starannie wybranymi ingredientami z wyselekcjonowanych owoców innych plantacji, poddanych dokładnym procesom filtrowania. Z uwagi na swój łagodny charakter oliwa ta jest polecana do każdego rodzaju lekkich potraw, zarówno pieczonych jak i surowych. Nie smażyć, lecz podsmażać (zalecana do duszenia mięs), oraz polewać na surowo, zwłaszcza sałatki warzywne.
TESTOWANIE:
DO KOSZTOWANIA OLEJU NALEŻY UŻYĆ CZEGOŚ NEUTRALNEGO, NP. CHLEBA LUB GOTOWANEGO LETNIEGO ZIEMNIAKA, KTÓRE - DZIĘKI SWEJ KALORYCZNOŚCI - SPRZYJAJĄ UWALNIANIU SIĘ SUBSTANCJI LOTNYCH, ODPOWIEDZIALNYCH ZA AROMAT OLIWY.
OLEJ MOŻNA OCENIAĆ NA POZIOMIE:
1) POWONIENIA – BY DOSTRZEC POZYTYWNE NUTKI AROMATYCZNE, JAK NP. OWOCOWOŚĆ, ZAPACH ROŚLIN CZY WARZYW (KARCZOCHÓW, POMIDORÓW, ZIÓŁ AROMATYCZNYCH, MIGDAŁÓW), ALE RÓWNIEŻ TE NEGATYWNE, NP. ZJEŁCZAŁOŚĆ, SFERMENTOWANIE.
2) SMAKÓW (DOUSTNIE) – BY OKREŚLIĆ W TEN SPOSÓB GORZKOŚĆ CZY PIKANTERIĘ, JAKO CECHY POZYTYWNE (NIEKLASYFIKOWALNE JAKO WADY).
Spółka rodzinna z Toskanii FIORENTINI Firenze Spa wykorzystuje w swym przetwórstwie naturalne warunki przyrodniczo-klimatyczne, by z okolicznych wysokogatunkowych drzewek, wyjątkowo urodzajnych sadów oliwnych, oferować oliwę w 100% z najwyższej półki.
Historia firmy FIORENTINI zaczyna się w 1946 r. poprzedniego wieku, gdy Mario FUSI rozpoczyna działalność handlową na bazie oliwy tłoczonej w regionie. W 1972 r. dzieci fundatora, Fabrizio, Gianna i Lucia kontynuują hurtową sprzedaż oliwy. W 1992 roku specjalność rodziny FUSI jest już dobrze osadzona w całej Italii, a jej kreatorzy dobrze znają specyfikę gajów oliwkowych i jakość oliwy tłoczonej z różnych owoców wg regionalnych tradycji oraz możliwości glebowo-klimatycznych.
Spółka akcyjna FIORENTINI Firenze S.p.a zaczyna tłoczyć i konfekcjonować swoje oleje od 1995 roku, gdy do drugiego pokolenia familii FUSI (rodzeństwa Fabrizio i Gianny), dołączyły ich dzieci, Martina, Michela i Massimo. Dziś nowoczesny zakład posiada zdolność produkcyjną ponad 10 tys. ton pojemności nierdzewnych silosów naraz.
Marka FIORENTINI Firenze oferuje liczną gamę produktów autorskich jak również przyjmuje zamówienia na usługi od zleceniodawców powołujących tzw. marki handlowe. Znak „Verdi Ulivi” (Zielone Oliwki) to produkt przeznaczony do sieci handlowych na rynku włoskim.