Oliwa z pierwszego tłoczenia (extra-vergine) z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna firma CORICELLI (Spoleto/Umbria) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 butelki oliwy tłoczonej na zimno CORICELLI Amor d'Uliva Olio extra vergine di oliva.
Objętość: 1 L
Najlepiej spożyć przed: 10.09.2021 r.
Produkt przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Butelka Coricelli z etykietą Amor d'Uliva ma wskazywać, że firma kocha naturę i jej owoce Jest to wyjątkowy rodzaj oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno (extra vergine), powstały z oliwek zbieranych w fazie pełnej dojrzałości.
Dorodne owoce tłoczono natychmiast po zebraniu (i przeselekcjonowaniu) metodą manufakturową, mechanicznie, na zimno, otrzymując oliwę extra vergine najwyższej jakości o ingredientach bardzo zharmonizowanych.
Jest polecana do każdego rodzaju lekkich potraw (np. ryb), zarówno pieczonych jak i surowych. Nie smażyć, lecz krótko podsmażać, oraz polewać, zwłaszcza sałatki warzywne.
Charakterystyka:
Smak: wykwintny i słodkawy.
Zapach: przyjemny, świeżych zielonych oliwek.
Kolor: błyszczący złoto-zielonkawy.
Z uwagi na swój łagodny charakter i delikatny aromat oliwa ta jest polecana do każdego rodzaju lekkich potraw, zarówno pieczonych jak i surowych. Nie smażyć, lecz podsmażać (zalecana do duszenia mięs), oraz polewać na surowo, zwłaszcza sałatki warzywne.
TERMINOLOGIA:
1. „Extra Vergine” – oliwa z oliwek tłoczona na zimno; zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych nie przekracza 1% objętości; zalecana na surowo do sałatek;
2. „Vergine” – zawartość – j/w WKT – powyżej 1%, ale mniej niż 2% objętości.
TESTOWANIE:
DO KOSZTOWANIA OLEJU NALEŻY UŻYĆ CZEGOŚ NEUTRALNEGO, NP. CHLEBA LUB GOTOWANEGO LETNIEGO ZIEMNIAKA, KTÓRE - DZIĘKI SWEJ KALORYCZNOŚCI - SPRZYJAJĄ UWALNIANIU SIĘ SUBSTANCJI LOTNYCH, ODPOWIEDZIALNYCH ZA AROMAT OLIWY.
OLEJ MOŻNA OCENIAĆ NA POZIOMIE:
1) POWONIENIA – BY DOSTRZEC POZYTYWNE NUTKI AROMATYCZNE, JAK NP. OWOCOWOŚĆ, ZAPACH ROŚLIN CZY WARZYW (KARCZOCHÓW, POMIDORÓW, ZIÓŁ AROMATYCZNYCH, MIGDAŁÓW), ALE RÓWNIEŻ TE NEGATYWNE, NP. ZJEŁCZAŁOŚĆ, SFERMENTOWANIE.
2) SMAKÓW (DOUSTNIE) – BY OKREŚLIĆ W TEN SPOSÓB GORZKOŚĆ CZY PIKANTERIĘ, JAKO CECHY POZYTYWNE (NIEKLASYFIKOWALNE JAKO WADY).
Oliwa Pietro Coricelli ma typowo włoską historię. Historię, która zrodziła się w 1939 roku w samym sercu Umbrii (Spoleto) i dotrwała do naszych czasów z niezmienioną tradycją, opartą na intensywnych smakach i aromatach, ale także na kompetencji i technologii. To są cechy, które czynią z właściciela marki CORICELLI wielkiego maestro włoskiej sztuki tworzenia oleju z oliwek.
Zakład jest prowadzony rodzinnie, a jako że familia się rozrasta i dochodzą stale nowe generacje, powiększa się też gama produktów. Pozwalają na to stosowane nowoczesne techniki wyciskania oliwy na zimno i rafinowania olejów.
Oprócz tradycyjnych certyfikatów ISO firma ma także dokument potwierdzający, że „Coricelli” jest oliwą o niskiej kwasowości (norma włoska dopuszcza 0,8%) oraz produktem ekologicznym zgodnym z normą CE 2092/91.