Oliwa polifenolowa Eliama GOLD Daily Value zestaw 6x250ml
Cena detaliczna zestawu 180 EUR
Oliwa bardzo często wykorzystywana jest na całym Świecie przez osoby stosujące protokół Dr. Nemechek'a. (The Nemechek Protocol)
Ze względu na bardzo wysoką zawartość polfenoli (m.in. pochodnych tyryzolu i hydroksytyryzolu) spełnia założenia Komisji Europejskiej (rozporządzenie EU 432/2012), mówiące o prozdrowotnych korzyściach wynikających ze spożywania min. 20g oliwy dziennie, co zapobiega oksydacji (utlenianiu) zawartych we krwi tłuszczów.
Oliwa najwyższej jakości, tłoczona na zimno w czasie nie dłuższym niż 4 godziny od zbioru owoców. Już w październiku, niedojrzałe oliwki Koroneiki zbierane są ręcznie do specjalnie przygotowanych pojemników, a żadna z nich nie może przekroczyć wagi 1 grama. Na wyprodukowanie 1 litra oliwy Eliama Daily Value Gold przypada około 35kg oliwek. Oliwa po wytłoczeniu jest przechowywana w temperaturze 12-15C w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, dodatkowo zabezpieczonych azotem przed dostępem tlenu.
Ostatecznie oliwa trafia do specjalnej butelki z kolorowego szkła, certyfikowanej przez Estal, butelki o podwójnej ochronie przed światłem - to optymalne opakowanie znakomitej oliwy. Dla uzyskania najwyższej trwałości i bezpieczeństwa produktu, pod zakrętkę (pomiędzy oliwę, a zakrętkę) wtłaczany jest azot zabezpieczający przed utlenianiem, a sama oliwa Eliama Daily Value Gold dostępna jest tylko w opakowaniu 250ml, żeby zminimalizować oksydację kwasów tłuszczowych.
Oliwa Eliama Daily Value Gold o wysokiej zawartości polifenoli (m.in. Oleocanthalu i Oleaceiny) zawiera również dużą ilość Tocoferolu-A - naturalnej, świetnie wchłanialnej witaminy E, mającej działanie antyoksydacyjne i odmładzające.
Polifenolowa oliwa Eliama Daily Value Gold ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i immunostymulujące. Spośród dostarczonych oliw tylko Eliama Daily Value Gold, jako naturalny produkt zaliczony do Super Foods, została wybrana do klinicznego protokołu do dziennego stosowania wspomagającego w pierwotnie i wtórnie postępującym typie stwardnienia rozsianego. Badania kliniczne na grupie 150 pacjentów odbywają się pod nadzorem Narodowego Uniwersytetu w Atenach, Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach i Uniwersytetu Cypryjskiego w Nikozji.
NAGRADZANA W PRESTIŻOWYCH KONKURSACH OLIW POLIFENOLOWYCH: LONDYN, PARYŻ, BERLIN, TEL AVIV i ATENY
Jesteśmy Elli i Myron z Agia Varvara na Krecie. Nasza ziemia i gaj oliwny znajdują się w centrum wyspy, a nasza rodzina ma długą tradycję w uprawie płodów rolnych.
UPRAWA: Elli's Farm zrozumieliśmy, że jedynym sposobem okazania wdzięczności naszej ziemi jest poszanowanie równowagi ekologicznej, która pozwala naturze działać zgodnie z jej zasadami. Dlatego tak jak nasi przodkowie, nie stosujemy chemicznych nawozów ani herbicydów.
ZBIÓR: Owoce zbieramy, gdy następuje kulminacja naturalnych aromatów, wartości odżywczych i składników prozdrowotnych (fenole, tyryzol, hydroksytyryzol, oleocantal). Dzieje się tak w listopadzie, kiedy owoce są jeszcze niedojrzałe. Gdy dojrzeją są bardziej soczyste i wydajne, ale tracą wiele wartościowych dla nas elementów. Dlatego zbieramy je wcześniej rezygnując z ilości, a otrzymując najwyższą jakość.
OPAKOWANIE: Oliwa ostatecznie trafia do specjalnej butelki z kolorowego szkła, która stanowi optymalne opakowanie, chroniąc ją przed szkodzącym światłem.
Kraj pochodzenia: Grecja, Kreta
Objętość: 250ml
Kwasowość: 0,2%
Zawartość polifenoli: 1026mg/kg
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Składniki: 100% oliwa z oliwek Koroneiki
Termin przydatności 08.2022