OLIMP
Nutramil Complex
Zestaw
6 x 7 saszetek
Smak truskawkowy
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych).
Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów
w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych
triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o
średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii.
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się
osoby wykazujące nietolerancję laktozy.
W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić
lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza.
Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie
przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią
Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil complex® to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil complex®:
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
Klinicznie wolny od laktozy
Sugerowany w celiakii
Produkt bezglutenowy
Zastosowanie:
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub
< 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
Dawkowanie:
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie:
kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal),
uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania:
w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia
zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać
powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja:
preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na
którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Preparat przeznaczony dla dzieci od 3 roku życia.