OLIMP LABS
Nutramil Complex protein + Nutramil Complex
Gramatura: Nutramil complex protein 700g + Nutramil complex 720g
Smaki: Nutramil complex protein naturalny + Nutramil complex naturalny
W zestawie:
- 1 próbka Nutramil Complex Protein o smaku waniliowym
- 2 próbki Nutramil Complex w smakach: truskawkowym i waniliowym.
Nutramil Complex
- Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz
- Produkt bezglutenowy
- rekonwalescentów
- Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
- Klinicznie wolny od laktozy
- Sugerowany w celiakii
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil complex® to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Informacja żywieniowa: 1 porcja: 1 saszetka (72 g) ▬ 100 g
- Wartość energetyczna: 1254 kJ/300 kcal ▬ 1743 kJ/417 kcal
- Tłuszcz: 8,4 g ▬ 12 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 2,5 g ▬ 3,5 g
- MCT: 1,7 g ▬ 2,4 g
- Węglowodany: 45 g ▬ 62,5 g
- w tym cukry: 5,2 g ▬ 7,2 g
- laktoza: <0,058 g ▬ <0,08 g
- Błonnik: 0 g ▬ 0 g
- Białko: 11,3 g ▬ 15,7 g
- Sól: 0,43 g ▬ 0,59 g
- Witamina A (mg RE): 160 μg (20%*) ▬ 222 μg
- Witamina D: 1 μg (20%*) ▬ 1,4 μg
- Witamina E: (mg α-TE) 2,4 mg (20%*) ▬ 3,3 mg
- Witamina K: 15 μg (20%) ▬ 21 μg
- Witamina C: 16 mg (20%*) ▬ 22 mg
- Witamina B1: 0,22 mg (20%*) ▬ 0,3 mg
- Witamina B2: 0,28 mg (20%*) ▬ 0,4 mg
- Niacyna (mg NE): 3,2 mg (20%*) ▬ 4,4 mg
- Witamina B6: 0,28 mg (20%*) ▬ 0,4 mg
- Kwas foliowy: 40 μg (20%*) ▬ 56 μg
- Witamina B12: 0,5 μg (20%*) ▬ 0,7 μg
- Biotyna: 10 μg (20%*) ▬ 13,9 μg
- Kwas pantotenowy: 1,2 mg (20%*) ▬ 1,7 mg
- Sód: 170 mg ▬ 236 mg
- Potas: 349 mg (17%*) ▬ 485 mg
- Chlorki: 160 mg (20%*) ▬ 222 mg
- Wapń: 182 mg (23%*) ▬ 253 mg
- Fosfor: 140 mg (20%*) ▬ 194 mg
- Magnez (z chelatu Albion®): 45 mg (12%*) ▬ 63 mg
- Żelazo (z chelatu Albion®): 1,5 mg (11%) ▬ 2,1 mg
- Cynk (z chelatu Albion®): 2 mg (20%*) ▬ 2,8 mg
- Miedź: 200 μg (20%*) ▬ 278 μg
- Mangan: 0,4 mg (20%*) ▬ 0,56 mg
- Molibden: 10 μg (20%*) ▬ 14 μg
- Selen: 11 μg (20%*) ▬ 15 μg
- Chrom: 8 μg (20%*) ▬ 11 μg
- Jod: 30 μg (20%*) ▬ 42 μg
Osmolarność 290 mOsm/l
*RWS - referencyjna wartość spożycia.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat przeznaczony dla dzieci od 3 roku życia.
Nutramil Complex protein
- Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
- Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.
- Produkt bezglutenowy.
- Klinicznie wolny od laktozy.
Nutramil complex® Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Informacja żywieniowa 1 porcja/ 1 saszetka ▬ 100 g
- Wartość energetyczna 1254 kJ/ 300 kcal ▬ 1791 kJ/ 429 kcal
- Tłuszcz, w tym: 10,7 g ▬ 15,3 g
- - kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g ▬ 6,9 g
- - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 4,0 g 5,7 g
- Węglowodany, w tym: 32,2 g ▬ 46 g
- - cukry 3,9 g ▬ 5,6 g
- - laktoza <0,058 g ▬ <0,08 g
- Błonnik 0 g ▬ 0 g
- Białko 18,8 g ▬ 26,9 g
- Sól 0,43 g ▬ 0,6 g
- Witamina A (mg RE) 160 μg ▬ 229 μg
- Witamina D 5 μg ▬ 7,1 μg
- Witamina E (mg α-TE) 4 mg ▬ 5,7 mg
- Witamina K 15 μg ▬ 21,4 μg
- Witamina C 16 mg ▬ 23 mg
- Witamina B1 0,22 mg ▬ 0,3 mg
- Witamina B2 0,28 mg ▬ 0,4 mg
- Niacyna (mg NE) 3,2 mg ▬ 4,6 mg
- Witamina B6 0,28 mg ▬ 0,4 mg
- Kwas foliowy 40 μg ▬ 57,1 μg
- Witamina B12 0,5 μg ▬ 0,71 μg
- Biotyna 10 μg ▬ 14,3 μg
- Kwas pantotenowy 1,2 mg ▬ 1,7 mg
- Sód 170 mg ▬ 243 mg
- Potas 349 mg ▬ 499 mg
- Chlorki 160 mg ▬ 229 mg
- Wapń 360 mg ▬ 514 mg
- Fosfor 140 mg ▬ 200 mg
- Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg ▬ 64,3 mg
- Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg ▬ 2,1 mg
- Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg ▬ 2,9 mg
- Miedź 200 μg ▬ 286 μg
- Mangan 0,4 mg ▬ 0,57 mg
- Molibden 10,5 μg ▬ 15 μg
- Selen 22 μg ▬ 31,4 μg
- Chrom 8 μg ▬ 11,4 μg
- Jod 30 μg ▬ 42,9 μg
Osmolarność 290 mOsm/l
Dla smaku neutralnego
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, substancja słodząca – sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Sprawdź nasze wyjątkowe przepisy na bazie Nutramil complex®:
- Sałatka z indykiem:
https://www.youtube.com/watch?v=IQrnPnVm64g
- Koktajl z Awokado
https://www.youtube.com/watch?v=HmTjw9KT_MU
- Płatki owsiane z czekoladą i bananami
https://www.youtube.com/watch?v=lOAjWLoL6zg
- Pasta Jajeczna
https://www.youtube.com/watch?v=OZPucNdZE0Y
- Kasza Bulgur z warzywami
https://www.youtube.com/watch?v=-5KF0gIIq1k
Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.