OLIMP LABS
Kolonbiotic STOPPER
Gramatura: 10 kapsułek
IDEALNY NA WYJAZDY ZAGRANICZNE!
Olimp Kolonbiotic® Stopper to suplement diety zawierający 2 miliardy bakterii kwasu mlekowego L. rhamnosus GG, 5 miliardów drożdży S. boulardii DBVPG 6763 oraz fruktooligosacharydy. Saccharomyces boulardii DBVPG 6763 to szczep drożdży sprzyjający korzystnej mikroflorze jelitowej. Lactobacillus rhamnosus GG to szczep bezpieczny i przebadany na szeroką skalę, zarówno u dorosłych, jak i dzieci.
Olimp Kolonbiotic® Stopper jest polecany w szczególności osobom udającym się na wyjazd zagraniczny w popularne turystycznie rejony południowe.
W krajach o ciepłym klimacie występują inne gatunki mikroorganizmów, niż te z którymi mamy do czynienia na co dzień1. W przeciwieństwie do rdzennych mieszkańców, przewód pokarmowy Europejczyków w wielu przypadkach nie jest przywykły do panujących tam zwyczajów żywieniowych i tym samym mikroflory bakteryjnej2, co może skutkować nieprzyjemnymi objawami takimi jak częste wypróżnienia, luźny stolec3. W takich przypadkach zaleca się stosowanie m.in. szczepów Lactobacillus GG and Saccharomyces boulardii4.
Zalety stosowania Olimp Kolonbiotic® Stopper
Badania naukowe wykazują5, że stosowanie szczepu LGG zawartego w preparacie Olimp Kolonbiotic® Stopper jest zasadne podczas podróży w rejony południowe popularne wśród turystów. Inne badania sugerują6, że stosowanie szczepu drożdży S. boulardii DBVPG 6763 może ograniczać oddziaływanie niektórych bakterii na organizm.
Tym samym probiotyki, a w szczególności te zawierające ww. drożdże Sacharomyces boulardi i Lactobacillus rhamnosus, warto zacząć zażywać już na kilka dni przed wyjazdem zagranicznym i kontynuować przez cały pobyt za granicą, szczególnie jeśli planujemy podróż do popularnych rejonów południowych.
Badania naukowe wykazują7, że stosowanie szczepu LGG zawartego w preparacie Olimp Kolonbiotic® Stopper jest także zasadne podczas antybiotykoterapii, gdyż koryguje skład mikroflory układu trawienia, na który wpływ ma antybiotykoterapia8.
Bakterie znajdujące się w preparacie zostały zabezpieczone metodą mikrokapsułkowania, dzięki czemu zachowują swoje korzystne właściwości. Fruktooligosacharydy, pozyskiwane w drodze enzymatycznej hydrolizy inuliny z cykorii, stanowią źródło energii dla tych bakterii.
Firma farmaceutyczna Olimp Laboratories dołożyła wszelkich starań, by suplement diety był bezpieczny w stosowaniu. Do jego produkcji wykorzystano wysokiej klasy surowce, które zostały poddane analizom czystości, w tym badaniom na obecności niebezpiecznych poziomów metali ciężkich. Masz więc pewność, że sięgając po Olimp Kolonbiotic® Stopper, otrzymujesz produkt sprawdzony, którego skład jest zgodny z etykietą, a działanie poszczególnych składników poparte badaniami naukowymi!
Informacja żywieniowa 1 kapsułka (proponowana porcja)
Saccharomyces boulardii 250 mg (5 x 109 CFU*)
Lactobacillus rhamnosus GG 2 mld (2 x 109 CFU*)
Fruktooligosacharydy (FOS) 30 mg
*CFU – colony forming unit (jednostka tworząca kolonię).
Składniki: Saccharomyces boulardii DBVPG 6763, fruktooligosacharydy, maltodekstryny, mikrokapsułkowane żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych; składniki otoczki (substancja glazurująca – hydroksypropylometyloceluloza;).
Przeznaczenie: uzupełnienie mikroflory jelitowej, w szczególności w trakcie antybiotykoterapii oraz 2-3 tygodnie po zaprzestaniu stosowania antybiotyku, a także w podróży.
Zalecana dzienna porcja: dzieci powyżej 3 roku życia oraz dorośli – 1 kapsułka raz dziennie, popijając dużą ilością płynu, najlepiej podczas posiłku. Zawartość kapsułki można dodać do posiłku o temperaturze pokojowej. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Uwaga: nie zaleca się stosowania w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku obniżonej odporności stosowanie preparatu należy skonsultować z lekarzem.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Produkt zawiera żywe kultury bakterii, które są wrażliwe na ciepło, dlatego należy chronić go przed działaniem źródeł ciepła, promieniami słonecznymi, gwałtownymi zmianami temperatury, a także wilgocią. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.