OLIMP SPORT NUTRITION
PEANUT COCONUT SPREAD
Smak: OLIMP ALMOND COCONUT SPREAD
Gramatura: 300 g
- W 100% NATURALNY! BEZ DODATKU SOLI I OLEJU PALMOWEGO – rewelacyjna w smaku pasta arachidowo-kokosowa z dodatkiem naturalnego miodu i chrupiącymi kawałkami orzechów. Produkt jest w 100% naturalny i przyjazny dla wegetarian! Bez dodatku soli i oleju palmowego.
- PRZEPYSZNY SMAK, DOSKONAŁY DODATEK – pasta świetnie sprawdzi się jako przepyszny dodatek do wszelkiego rodzaju słonych i słodkich potraw. Można ją również połączyć z deserami, wypiekami czy fit przekąskami.
Legalne słodkości? - TAK! To możliwe! Olimp Almond Coconut Spread!
Rygorystyczna dieta i ciężki trening wcale nie muszą godzić w Twoje ego „łasucha”! Szczególnie jeśli masz do czynienia z naturalnymi składnikami i idealną konsystencją o jakiej dotąd można było tylko pomarzyć! Masz ochotę na 100% naturalny krem z orzechów kokosowych i migdałowych, który został wzbogacony ekstra dodatkiem miodu?
Gdy przyjdzie ochota na „małe co nieco” sięgnij po krem Almond Coconut Spread soft crunchy od Olimp Sport Nutrition! To wyjątkowa kompozycja migdałowo-kokosowa wytworzona z wysokiej jakości zmielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem naturalnego miodu. Produkt w 100% naturalny, bez dodatku soli czy oleju palmowego.
Olimp Almond Coconut Spread - właściwości
Jak pokazują badania, tłuszcz migdałowy wpływa regulująco na poziom cholesterolu. Zawiera dobre źródło witaminy E, wykazuje tym samym działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zmniejsza przez to ryzyko odkładania się płytek miażdżycowych.
Ma także niski indeks glikemiczny, zatem zapobiega nadmiernemu obciążaniu trzustki, a tym samym stanowi dobre źródło węglowodanów dla cukrzyków. Ponadto zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.
Migdały to również doskonałe źródło białka, jedne z najlepszych wśród orzechów. Bogaty aminogram kremu migdałowego stanowi idealny składnik diety wegetarian i wegan.
Miód zastosowany w kremie Olimp Almond Coconut Spread wpływa korzystnie na przyswajanie składników pokarmowych zawartych w innych produktach. W dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, np.: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i wiele witamin (A, C, PP, witaminy z grupy B)1.
Kokos (olej kokosowy) zawiera do 50% kwasu laurynowego w swoim składzie. Jest to tłuszcz nasycony o 12 at. węgla, który zwiększa całkowity poziom cholesterolu we krwi bardziej niż inne kwasy tłuszczowe. Wzrost ten związany jest ze zwiększeniem lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL). W rezultacie kwas laurynowy charakteryzuje się bardziej korzystnym wpływem na całkowity cholesterol i cząsteczki HDL niż jakiekolwiek inne kwasy tłuszczowe, a niższy stosunek cholesterolu całkowitego do ilości HDL w surowicy koreluje ze zmniejszeniem ryzyka miażdżycy2,3. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, do których należy kwas laurynowy, mają zupełnie odmienne właściwości niż „owiane złą sławą” tłuszcze nasycone. Przede wszystkim są one metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych: przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródło energii, albo są zamieniane w tak zwane związki ketonowe, które mogą mieć lecznicze działanie na system nerwowy, przy takich chorobach jak padaczka i choroba Alzheimera4.
Olimp Almond Coconut Spread - inne źródło energi, korzystniejsze rozwiązanie!
Dla sportowców szczególnie ważny jest aspekt dostępu do alternatywnego źródła energii, a ten w przypadku spożywania MCT jest szczególnie korzystny. Wykorzystanie bowiem w trakcie wysiłku średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych pozwala oszczędzić glukozę i aminokwasy, co zapobiega degradacji białka, a w czasie redukcji tkanki tłuszczowej (MCT dostarczają mniej energii niż LCT, mniejsza tendencja do magazynowania w postaci tkanki tłuszczowej) dochodzi do silniejszej aktywacji termogenezy poposiłkowej.
Postaw zatem na Almond Coconut Spread soft crunchy od Olimp Sport Nutrition. Wiemy, że będzie on ważnym, „legalnym” źródłem przyjemności w Twojej diecie!
Informacja o wartości odżywczej: na 100 g ? na porcję 15 g – 1 łyżka stołowa
- Wartość energetyczna: 2733 kJ/ 661 kcal ? 410 kJ/ 99 kcal
- Tłuszcz: 58 g ? 8,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 23 g ?3,4 g
- Węglowodany: 13 g ? 1,9 g
- w tym cukry: 9,2 g ? 1,4 g
- Błonnik: 4,6 g ? 0,7 g
- Białko: 20 g ? 3,1 g
- Sól: 0,02 g ? <0,01 g
Składniki: 65% prażone migdały, 30% kokos, 5% miód.
Produkt może zawierać inne orzechy, orzeszki ziemne (arachidowe), nasiona sezamu i produkty pochodne.
Migdały oraz kokos pochodzą spoza Unii Europejskiej.
Kraj pochodzenia miodu: Polska
Stosowanie: Dowolne - uzależnione od konkretnego zapotrzebowania.
Warstwa oleju na powierzchni produktu jest zjawiskiem naturalnym. Wymieszać przed spożyciem.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 3-4 tygodni.
Stosowanie: dowolne, uzależnione od konkretnego zapotrzebowania.
Warstwa oleju na powierzchni produktu jest zjawiskiem naturalnym. Wymieszać przed spożyciem.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 25°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu opakowania najlepiej spożyć w ciągu 1 miesiąca
ALMOND COCONUT SPREAD - krem migdałowo-kokosowy stworzony z wysokiej jakości zmielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem miodu. Produkt w 100% naturalny, bez dodatku soli. Bez oleju palmowego. Może stanowić smaczny i wartościowy dodatek do posiłków, lub składnik potraw.
1) Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63.