OLEOFARM olej z pestek winogron rafinowany 500ml
DATA WAŻNOŚCI: 31.01.2024
Wskazania:
Olej pozyskiwany z pestek winogron jest olejem o delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do smażenia z uwagi na to, że prawie w ogóle nie wchłania się do potraw na nim przyrządzanych. Może być stosowany także na zimno, w diecie śródziemnomorskiej używany jest np. do sałatek czy sosów. Cechuje go wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, które wpierają prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Doskonały do smażenia Polecany do diety śródziemnomorskiej
Właściwości:
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron i posiada delikatny smak.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Jego zaletą jest właściwość zachowania naturalnego smaku potraw na nim smażonych.
Olej z pestek winogron charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki:
- Rafinowany olej z pestek winogron.
- Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna (energia) – 3400 kJ/827 kcal
- Tłuszcz, w tym: – 92 g
- kwasy tłuszczowe nasycone – 11 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 19 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 62 g
- Węglowodany, w tym: – 0 g
- cukier – 0 g
- Białko – 0 g
- Sól – 0 g
- Omega-6 (kwas linolowy) – 62 g
- Omega-9 (kwas oleinowy) – 18 g
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W okresie ciąży i karmienia piersią przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Pojemność - 500ml