Olej ze słodkich migdałów100% NATURALNY - 50 ml
DO KAŻDEJ PRZESYŁKI NIESPODZIANKA GRATIS!
Olej ze słodkich migdałów otrzymuje się dzięki wytłaczaniu nasion migdałowca pospolitego, czyli migdałów. Orzechy zawierają około 40-55% tłuszczu. Olej można tłoczyć z dwóch odmian: słodkiej lub gorzkiej w temperaturze poniżej 30°C. Oba rodzaje różnią się od siebie zawartością glikozydu cyjanogennego – amigdaliny, która odpowiada za gorzki smak. Migdały gorzkie zawierają około 8% tego związku, natomiast odmiana słodka śladowe ilości. Olej ma rzadką konsystencję, jest jasnożółty, praktycznie bez smaku i zapachu. Bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu, natomiast dobrze rozpuszcza się w eterze i chloroformie.
Właściwości i zastosowanie:
Olej ze słodkich migdałów nadaje się do każdego rodzaju skóry, ponieważ nie daje efektu ciężkości i jest dobrze wchłaniany. Jest polecany do pielęgnacji skóry dziecka, ponieważ jest bardzo łagodny i nie drażniący, zawiera wiele cennych substancji. Kwas oleinowy stanowi około 65%. Dzięki niemu skóra jest nawilżona i wygładzona. Uzupełnia płaszcz lipidowy na powierzchni skóry, chroni ją i regeneruje. Kwas linolowy (ok.25%) nawilża, przyśpiesza odnowę komórkową, jest wręcz idealny do skóry szorstkiej, popękanej i suchej. Dodatkowo redukuje przebarwienia i plamy, odbudowuje cement międzykomórkowy. Kwas palmitynowy stanowi 6% i ma właściwości okluzyjne – tworzy na skórze cieniutki film zapobiegający utracie wilgotności, dzięki czemu chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Kwas stearynowy (1-2%) silnie nawilża skórę. Olej migdałowy zawiera także witaminy (A, B1, B2, B6, D i E) i składniki mineralne, pomaga w leczeniu chorób skóry, jak łuszczyca czy egzema, łagodzi podrażnienia. Stosuje się go w zapobieganiu rozstępom.
Liczba zmydlania 136 mg NaOH/ g oleju.
Uwaga: nie ogrzewać powyżej 70°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Idealny do produkcji mydła, balsamów i kremów.