Olej z wiesiołka tłoczony na zimno 100 ml - Oleofarm
SKŁADNIKI:
- olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno
ZASTOSOWANIE:
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Na oleju z wiesiołka nie należy tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100ml:
- Wartość energetyczna (energia) 3419 kJ/832 kcal
- Tłuszcz, w tym: 92 g
- kwasy tłuszczowe nasycone: 7,5 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8,5 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 76 g
- Węglowodany: 0 g w tym: cukry: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
- Omega-6 (kwas linolowy): 68 g
- Omega-6 (kwas gamma-linolenowy): 7,7 g
- Omega-9 (kwas oleinowy): 7,5 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej suchym i ciemnym miejscu.