Olej z ogórecznika 250 ml OLVITA zimnotłoczony
Olej z ogórecznika Ol’Vita
Tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Olej z ogórecznika z polskiej, rodzinnej firmy Ol’Vita jest produktem 100 % naturalnym. Pozyskiwany z nasion ogórecznika lekarskiego poprzez tłoczenie na zimno w niskiej temperaturze (w przedziale od +35 do +40°C) bez procesów rafinacji, oczyszczania. Dzięki temu olej zachowuje swoje niezwykle cenne składniki bioaktywne i wartości odżywcze. Nowoczesna technologia tłoczenia i systematycznie przeprowadzane badania każdej partii oleju gwarantują jego najwyższą jakość.
Olej z nasion ogórecznika lekarskiego – skład i właściwości
Jednym z czynników warunkujących dobry stan zdrowia jest dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Bardzo dobrym źródłem kwasów nienasyconych jest olej z nasion ogórecznika zimnotłoczony, nieoczyszczony.
Olej z ogórecznika charakteryzuje się:
1. wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych (ok 85 g/100 g)
2. wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (ok 59 g/100 g)
3. obecność rzadko występującego, bardzo cennego kwasu gamma-linolenowego GLA ( 20-22,5 g/100 g).
Warto pamiętać, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Kwas GLA zaliczany jest obecnie do tzw. NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Oznacza to, że musi być dostarczany wraz z dietą do naszego organizmu. Teoretycznie kwas GLA powstaje podczas przemian metabolicznych tłuszczów w organizmie. Niestety istnieje szereg czynników, które zmniejszają naturalne powstawanie (syntezę) tego kwasu w naszym organizmie, np.:
1. wiek
2. dieta niskobiałkowa, niskoenergetyczna, wysokotłuszczowa
3. niedobory kwasów nienasyconych w diecie (głównie kwasów omega-6, tj: kwasu linolowego)
4. spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe TRANS i tłuszcze uwodornione
5. palenie tytoniu
6. nadmierne spożywanie alkoholu
Kwas GLA jest wykorzystywany w organizmie do produkcji (syntezy) prostoglandyn E1 (PGE1). Są to naturalne związki, które fizjologicznie wykazują działanie: przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, rozszerzające naczynia krwionośne oraz obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
Produkt 100 % naturalny, jednoskładnikowy
Jak powstaje olej z ogórecznika lekarskiego Ol’Vita?
Olej z ogórecznika powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion ogórecznika lekarskiego. Jest produktem 100 % i naturalnym. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii pozwalającej na utrzymanie stałych parametrów pras tłoczących oraz maksymalne ograniczenie czynników wpływających na utlenianie tłuszczów pozyskiwany jest olej o wysokich wartościach odżywczych. Każda partia oleju posiada świadectwo dokumentujące poziom kwasów tłuszczowych, w tym kwasu GLA.
Olej z ogórecznika w trosce o stabilność kwasów tłuszczowych (ochrona przed światłem) konfekcjonowany jest w butelki z brązowego szkła i magazynowany w optymalnych warunkach.
Olej z nasion ogórecznika – gdzie kupić?
Ol’Vita to polski producent olejów tłoczonych na zimno. Naszym priorytetem jest zapewnienie konsumentom produktów wysokiej jakości, tj.: systematycznie badanych, stabilnych i wartościowych pod względem odżywczym i prozdrowotnym.
Olej ogórecznika można zakupić bezpośrednio w naszym sklepie internetowym lub za pośrednictwem sklepów: zielarsko-medycznych, ze zdrową żywnością czy aptek.
Olej z nasion ogórecznika cena – od czego zależy?
Oczywiście cena jest ważna dla nas wszystkich. Może być podejrzanie niska lub zbyt wygórowana. Najważniejsze jednak aby produkt, który chcemy nabyć był tego wart. Co to oznacza?
1. powinien być dla nas bezpieczny, czyli posiadać badania,
2. pochodzić z wiarygodnego źródła,
3. produkt kosmetyczny powinien posiadać pozytywną ocenę bezpieczeństwa kosmetyku i być zarejestrowany pod indywidualnie nadanym numerem w rejestrze CPNP.
Na cenę produktu składa się szereg czynników, tj.: cena surowca wynikająca z jego jakości i pochodzenia, koszty produkcyjne i badania.
Pochodzenie, jakość i bezpieczeństwo są dla nas najważniejsze!
Wspieraj polskich producentów!
Warto wiedzieć
Dla kogo: Produkt polecany dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę w kwasy nienasycone i kwas GLA.
Kolor: od żółtego do lekko zielonego Zapach: delikatny, przyjemny Smak: delikatny, niedominujący potrawę
Kolor, smak i zapach mogą nieznacznie różnić się między partiami oleju. Zależy to od wielu naturalnych czynników, np.: region uprawy nasion, rodzaj gleby, ilość dni słonecznych, odmiana nasion, itp.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia podany jest zawsze na tylnej etykiecie. Podana data dotyczy zarówno produktu otwartego jak i oryginalnie zamkniętego.
Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data tym mniej stabilny produkt.
Przechowywanie: Olej z ogórecznika należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.
Osad: Produkt nie powinien zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może delikatnie mętnieć lub wytracać się biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.
Olej z ogórecznika – zastosowanie
Olej z ogórecznika można spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub stosować do namaczania pieczywa. Ponadto ze względu na delikatny kolor i niedominujący smak oleju idealnie komponuje się z sałatkami, surówkami, deserami, koktajlami.
Sugerowana porcja 1 łyżeczka = ok 4 g/ dobę
Należy pamiętać, iż oleje zimnotłoczone (poza olejem kokosowym) należy stosować tylko do zimnych lub lekko ciepłych potraw. W innym przypadku oleje tracą swoje cenne właściwości. Zdecydowanie nie nadają się do smażenia.
Olej z nasion ogórecznika – cenne zastosowanie w kosmetyce
Olej z nasion ogórecznika to bardzo cenny surowiec kosmetyczny szczególnie polecany dla cery wrażliwej i suchej z problemami. Olej z ogórecznika na twarz? Dokładnie tak, zamiast kremu czy mleczka. Skóra systematycznie pielęgnowana tym olejem daje uczucie ukojenia, nawilżenia i komfortu w dotyku.
Olej z ogórecznika na włosy? Oczywiście, idealny do tzw. olejowania włosów. Zniszczone, przesuszone włosy, trudne do rozczesania? Pielęgnowanie włosów olejem z ogórecznika z pewnością wzmocni, odżywi i nawilży włosy oraz ułatwi ich rozczesywanie.
Ogórecznik olej o szerokim spektrum zastosowania.
Produkt ten w formie kosmetycznej (50 ml) zaopatrzony jest w szklaną pipetę z ssawką, która ułatwi higieniczną aplikację oleju na skórę.
Więcej na temat kosmetycznego oleju z ogórecznika
Oferowany kosmetyk jest produktem posiadającym pozytywną Ocenę Bezpieczeństwa Kosmetyku i zarejestrowany w CPNP pod numerem:1846973
Dlaczego warto sięgnąć po oleje Ol’Vita?
1. Rodzinna firma Ol’Vita została zbudowana na pasji, wiedzy i doświadczeniu.
2. Zdrowe tłuszcze są niezbędnym elementem naszej codziennej diety.
3. Dzielimy się tym, co najlepsze dla nas i naszych przyjaciół.
4. Oferowane przez nas oleje pozyskiwane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Ponieważ najwyższa jakość produktu jest częścią naszej misji, współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami surowca.
Nowoczesna technologia tłoczenia na zimno z użyciem temperatury w granicach od +35 do +40°C, bez rafinacji, pozwala na zachowanie cennych składników bioaktywnych zawartych w ziarnach.
Nasze oleje są znane w kraju i poza jego granicami. Systematycznie wzrasta ich uznanie, zarówno wśród konsumentów, jak i ekspertów w dziedzinie dietetyki i kosmetologii.
Jako uznany i zaufany producent dostarczamy swoje produkty do sklepów ze zdrową żywnością, zielarsko-medycznych, gabinetów dietetycznych, wybranych aptek i salonów kosmetycznych.
W trosce o stabilność wrażliwych nienasyconych kwasów tłuszczowych nasze oleje konfekcjonujemy w butelki z brązowego szkła, zapewniamy im optymalne warunki przechowywania oraz skrupulatnie zabezpieczamy na czas transportu.
Dbając o stale wysoką jakość naszych olejów, wykonujemy systematycznie badania w zewnętrznych, akredytowanych laboratoriach.
Wartość odżywcza w 100g w porcji: 1 łyżeczka (4g) % RWS* w porcji
Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal 148 kJ/ 36 kcal 2%
Tłuszcz 100g 4g 6%
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 15g 1g 5%
Kwasy tłuszczowe
jednonienasycone 27g 1g -
Kwasy tłuszczowe
wielonienasycone 59g 2g -
Węglowodany 0g 0g 0%
W tym cukry 0g 0g 0%
Białko 0g 0g 0%
Sól 0g 0g 0%
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
kwas linolowy LA (omega-6) 37 g/100 g
kwas oleinowy (omega-9) 18 g/100 g>
kwas gamma – linolenowy (GLA) 18 – 22 g/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 250 ml zawiera 58 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Z uwagi na fakt, iż olej z ogórecznika jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Kraj pochodzenia: Polska/ Anglia
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno