OLEJ Z NASION OSTROPESTU EKAMEDICA 100ML
Suplement diety
Składniki:
Olej z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum L. Gaertn.), tłoczony na zimno, w tym witamina E. W 100 g oleju znajduje się 24 g kwasu linolowego (omega-6) oraz 56 g kwasu oleinowego (omega-9).
- Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość odżywcza w porcji 5 ml
- 3700 kJ (900 kcal): 170 kJ (41 kcal)
- Tłuszcz: 99 g, w tym: 4,6 g
- kwasy tłuszczowe nasycone: 18 g: 0,8 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 24 g: 1,1 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 58 g: 2,7 g
- Węglowodany: 0 g, w tym: 0 g
- Cukry: 0 g: 0 g
- Białko: 0 g: 0 g
- Sól: 0 g: 0 g
- Witamina E: 48 mg (400% RWS*): 2,21 mg (18% RWS*)
*RWS – Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Sposób użycia:
1 łyżeczka raz dziennie (5 ml). Porcja dzienna 5 ml zawiera 2,21 mg witaminy E, co stanowi 18% *RWS oraz 2,6 g kwasu linolowego (omega-6) i 1,1 g kwasu oleinowego (omega-9). Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć. Osad pochodzenia naturalnego. Spożywać wyłącznie na zimno.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć do trzech miesięcy od otwarcia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystnie działanie kwasu linolowego występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas linolowy i oleinowy są tłuszczami nienasyconymi. Zachowanie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia ma duże znaczenie. Olej z nasion ostropestu stanowi źródło witaminy E, która bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.