OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH 250 ML KAUFLAND
Olej z orzechów włoskich ma bladożółty kolor i intensywny orzechowy smak. Jest wartościowym olejem z dużą zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3, które wspomagają krążenie krwi. Może to zapobiegać zakrzepicy, ponieważ kwasy Omega 3 poprawiają parametry przepływu krwi i obniżają poziom cholesterolu. Dostępne są zarówno oleje tłoczone na zimno, jak i produkty rafinowane. W kuchni francuskiej olej z orzechów włoskich odgrywa już od dawna ważną rolę przy przyrządzaniu potraw. Obecnie olej ten jest rozpowszechniony również w kuchni międzynarodowej.
Ponieważ olej z orzechów włoskich ma bardzo niski punkt dymienia (w temperaturze około 130 stopni Celsjusza), jeśli to możliwe, nie powinno się go podgrzewać. Dlatego nie nadaje się zupełnie do smażenia lub gotowania. Nadaje się natomiast idealnie do wzbogacania smaku sałatek. Należy go jednak dodawać w niewielkich ilościach, ponieważ jego intensywny orzechowy smak bardzo szybko zaczyna dominować nad słabiej wyczuwalnymi smakami.
Najlepiej przechowywać olej z orzechów włoskich w chłodnym i ciemnym miejscu. Odpowiednim miejscem jest ciemna spiżarka lub lodówka. Nieodpowiednie przechowywanie, zwłaszcza w miejscach narażonych na silne promieniowanie słoneczne, sprawia, że termin przydatności drastycznie się skraca, a olej jełczeje. Zamknięty olej z orzechów włoskich można przechowywać do 12 miesięcy (w zależności od procesu jego wytworzenia). Olej w otwartej butelce należy szybko zużyć.