Olej z dzikiego oregano w kroplach (10 ml - 240 kropli) - suplement diety
Składniki: organiczny olej z liści lebiodki pospolitej (Origanum vulgare) - dzikie oregano (100%), zawartość karwakrolu: 83 %, tymolu 0.5%.
Skład w porcji dziennej (4 krople): 0,16 ml oleju z oregano, w tym karwakrolu: 132,8 mg.
Oregano:
- wspomaga procesy trawienia
- pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit
- posiada właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że chroni przed działaniem wolnych rodników
Sposób użycia: 2 krople 2 razy dziennie rozcieńczyć w wodzie, soku lub oleju.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu. Należy pamiętać o zdrowym trybie życia i zrównoważonej diecie. Preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.
Producent: OREGANO CHALKIDIKA, Grecja
Oregano Chalkidika to stosunkowo nowa firma na rynku, która zajmuje się produkcją i sprzedażą organicznych produktów z oregano. Bazą wszystkich produktów jest dobrze znane greckie oregano (Origanum vulgare ssp. Hirtum). Pola uprawne znajdują się w Chalkidiki, na równinie między miejscowościami New Triglia i Elaiochoria. Pierwsze uprawy eksperymentalne powstały w 2013 r. Wtedy zostały wybrane odmiany oregano odpowiednie dla tego rejonu i klimatu.
Po uważnej obserwacji zbiorów z upraw eksperymentalnych wybrano najlepsze sposoby kultywacji oraz zapewniono niezbędną infrastrukturę produkcji. Pierwszą plantację o powierzchni 1 hektara założono w roku 2015, a kolejną w 2017. Celem firmy jest rozwinięcie czterech hektarów uprawy oregano przed końcem 2020 roku, a w dalszych planach jeszcze większy rozwój pól uprawnych oraz infrastruktury produkcyjnej. Uprawy oregano są organiczne, co poświadczają odpowiednie certyfikaty.
Śródziemnomorski klimat regionu tworzy na obszarze upraw oregano mikroklimat obfitujący w dni słoneczne i brak większych opadów (łączny opad roczny wynosi poniżej 400 mm), co wraz z wysoką temperaturą tworzy idealne warunki do uzyskania najwyższej jakości olejku z oregano.
Uprawiana odmiana oregano została wybrana we współpracy z ekspertami w dziedzinie roślin aromatycznych, a obecna plantacja powstała w wyniku obserwacji upraw eksperymentalnych. Co więcej, cały materiał roślinny używany do produkcji jest rozmnażany przez przycinanie, aby zachować genetyczne cechy charakterystyczne dla wybranej odmiany i zapewnić najlepszą kontrolę jakości. Procedura usuwania chwastów spełnia wymogi uprawy organicznej i gwarantuje, że produkt finalny nie zawiera domieszek innych ziół, jest wolny od substancji chemicznych i tym samym całkowicie bezpieczny dla konsumenta.
Oregano jest jednym z głównych składników wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ze względu na swój wyjątkowy aromat i smak. Greckie oregano jest uważane za najlepsze na świecie. Śródziemnomorski klimat wzmacnia jego cechy charakterystyczne, które intensyfikują jego przyjemny aromat i ochronne działanie na ludzki organizm.
Większość pól uprawnych nie jest nawadniana, przez co oregano rośnie w warunkach zbliżonych do naturalnego środowiska znanego dzikiego oregano w górach Grecji. Dlatego też nasz produkt cechuje się wyjątkowym aromatem i mocnym smakiem. Co więcej, posiada również wysoki poziom karwakrolu, cennego związku olejku z oregano. Kolejną cechą wpływającą na jakość olejku z oregano jest zawartość tymolu. Im mniej tymolu, tym mniejsza toksyczność i lepsza jakość oregano. Szczegółowe badania i testy przeprowadzone w celu wyboru najlepszej odmiany oregano, a także nieustanne monitorowanie i opieka nad roślinami pozwalają nam produkować najwyższej jakości olejek ze stałą zawartością karwakrolu powyżej 80% oraz poziomem tymolu poniżej 1%.
Olejek eteryczny z oregano jest wytwarzany w procesie naturalnej destylacji oregano. Wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym wzmocnią cały organizm. Ponadto jest świetnym naturalnym konserwantem żywności i w wielu przypadkach może zastąpić szkodliwe chemiczne konserwanty.
Firma Kenay AG
Jesteśmy importerem, producentem i dystrybutorem najwyższej jakości suplementów diety.
Od wielu lat uczestniczymy w światowym rynku suplementów diety, zarówno poprzez udział w międzynarodowych targach branżowych , jak i poprzez rozwijanie współpracy z naszymi wieloletnimi partnerami na całym świecie.
Podstawą naszej działalności jest weryfikacja każdego producenta, stosowanych przez niego technologii, kontrola jakości od produkcji aż do produktu końcowego.
Oferujemy Państwu suplementy diety które zawierają składniki pochodzenia naturalnego i pochodzą z upraw ekologicznych.